KAKVE NAS VREMENSKE PRILIKE U SRBIJI OČEKUJU U AVGUSTU ??

Do 14. avgusta očekuje se promenljivo i malo toplije vreme, pri čemu će početkom prve i druge dekade avgusta padati kiša mestimično ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Srednja dnevna temperatura vazduha biće u granicama ili malo iznad višegodišnjeg proseka (od 22ºS do 27ºS). Tokom prvih 10 dana avgusta jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od 19ºS do 22ºS, da bi potom bila oko 18ºS, a najviša dnevna od 28ºS do 32ºS, početkom druge dekade avgusta oko 27ºS. Početkom prve, kao i početkom duge dekade avgusta biće uslova za pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i intenzivnim padavinama.

 

Ima izgleda da se će se do kraja avgusta uspostaviti period toplijeg i uglavnom suvog vremena sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka (od 23ºS do 28ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od 18ºS do 23ºS, a najviša dnevna, uz manja kolebanja, od 27ºS do 30ºS, povremeno i do 33ºS. Oko 15, 20, 22, 25, 26. i 31. avgusta predviđaju se prolazna naoblačenja, koja će usloviti pojavu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Tokom ovih dana postojaće i uslovi za pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i intenzivnim padavinama.

 

Prognozirana količina padavina u Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka za posmatrani period sa vrednostima u intervalu od 50 mm na severoistoku do 70 mm na jugozapadu Vojvodine, od 60 mm do 80 mm u ostalim krajevima Srbije, a na planinama oko 90 mm.

 

Vodostaj na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama je u stagnaciji i manjem porastu u domenu od srednje niskih do srednje visokih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaji će uglavnom biti u stagnaciji i manjem kolebanju. Porasti vodostaja očekuju se tokom druge dekade, kao i početkom i sredinom treće dekade avgusta.