ISPITIVANJE JAVNOG MNJENJA – PODRŠKA ZA SNS 55%

Kad bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, SNS bi osvojila 55,3% glasova, cenzus bi prešao samo SPS sa 9,4% podrške, navode iz agencije Faktor plus.

Demokratska stranka osvojila bi 3,6 odsto, Narodna stranka 3,5, Partija ujedinjenih penzionera Srbije 3,3, a Dveri tri odsto glasova.

Slede Srpska radikalna stranka sa 2,7 odsto glasova, Socijaldemokratska partija Srbije sa 2,5, Srpska narodna partija sa 1,7 odsto, Pokret slobodnih građana 1,6 odsto i Demokratska stranka Srbije sa 1,3 odsto podrške.

Oko 45 odsto građana bi izašlo na izbore da se održavaju u nedelju, 34 odsto njih ne bi izašlo, dok 21 odsto ispitanih nema stav.

Većina građana, njih 63 odsto, smatra da je zamrznuti konflikt trenutno najbolji razvoj događaja na Kosovu i Metohiji, dok 36 odsto ispitanika smatra da Srbija treba da upotrebi vojsku ako Albanci okupiraju sever Kosova.

Istraživanje je sprovedeno na teritoriji centralne Srbije bez Kosova i Metohije.

Kada je reč o stavovima građana prema rešavanju statusa Kosova i Metohije, većina njih, odnosno 63 odsto, smatra da je zamrznuti konflikt trenutno najbolji razvoj događaja, dok 21 odsto navodi da bi najbolje rešenje u ovom trenutku bio dogovor kojim će i Srbi i Albanci nešto dobiti, odnosno izgubiti.

Većina građana, njih 61 odsto, smatra da pregovori o Kosovu idu u lošem pravcu po Srbiju, 35 odsto ispitanika smatra da Srbija na kraju pregovora neće normalizovati odnose sa Kosovom niti će priznati njegovu nezavisnost, dok 34 odsto navodi da Srbija neće priznati nezavisnost, ali će morati da normalizuje odnose sa Kosovom.

52 odsto ispitanika da bi u slučaju nasilnog upada Albanaca na sever Kosova i Metohije Srbija trebalo da upotrebi vojsku kako bi zaštitila narod u pokrajini.

Istraživanje je pokazalo i da 50 odsto ispitanika nije spremno na lična odricanja po bilo kom osnovu da bi Kosovo i Metohija ostali u sastavu Srbije, dok je njih 18 odsto navelo da je u velikoj meri spremno da njihov lični život trpi u tom cilju.

Telefonska anketa sprovedena je od 1. do 7. juna na teritoriji centralne Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Izvor: B92.net