I NAJMLAĐI SU RAVNOPRAVNI UČESNICI U SAOBRAĆAJU

Prvi septembar i polazak u školu donosi uzbuđenje i za decu i za roditelje. U toku su pripreme kupovina knjiga, svezaka, školske opreme. U toj gužvi u drugi plan pada ona najbitnija pripema a to je odlazak i dolazak iz škole. Deca su ravnopravni učesnici u saobraćaju kao i odrasli i na vreme bi trebalo da nauče pravila.

Što je dete uočljivije to je bezbednije – ovo je možda i najvažnije pravilo kojeg roditelji treba da se pridržavaju kada je u pitanju kupovina školske opreme, garderobe i obuće.

Za prvih osam meseci ove godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji povređeno je 745 dece, a život je izgubilo 7. Da se taj broj smanji potrebno je da se angažuju svi. Dok se čeka nova Strategija bezbednosti saobraćaja na putevima, unapređeni su pravilnici o obeležavanju zona škole i o merama za zaštitu dece na putu u tim zonama.

Jedan od najbitnijih faktora su roditelji – da redovno pričaju o pravilima ponašanja u saobraćaju. I da ističu koja su to rizična mesta na putu od kuće do škole tokom cele godine. Bez obzira kog je uzrasta dete.

Onaj vozač koji na mestu koje nije predviđeno za sedenje prevozi dete mlađe od 12 godina platiće do 120.000 dinara, a ako detetu ne veže pojas 10.000 dinara.

Izvor: rts.rs