GREJNA SEZONA POČINJE 15. OKTOBRA, TOPLE PROBE OD PONEDELJKA

Zbog remonta i zamene ventila na magistralnom vodu u Gazimestanskoj ulici, zbog čega je neophodno pražnjenje dela magistralnog voda, kao i zbog najavljenih viših dnevnih temperatura, tople probe kruševačke “Gradske toplane” se odlažu za dva dana, tačnije za ponedeljak 3. oktobar.

Prema trenutnim prognozama sredinom sledeće sedmice toplije, a potom se očekuje novo pogoršanje vremena i manji pad temperature. Zvanično, grejna sezona počinje 15. oktobra. Međutim, ukoliko dnevne temperature ne prelaze 12 stepeni, grejna sezon može početi i ranije, kao što je to bio slučaj prošle godine, kada su kotlovi kruševačke toplane počeli da greju u prvim danima oktobra.

U Srbiji ima 60 sistema za daljinsko grejanje, od toga je 36 na gas, 27 koriste mazut, 13 ugalj a preostalih 10ak koriste biomasu. Kao jedno od retkih u Srbiji, kruševačko preduzeće “Gradske toplane” može da koristi 3 vrste energenata za rad kotlova. Od 60 toplana samo 13 nije podnelo zahteve za poskupljenje, dok su sve ostale, odnosno njih 47 tražile korekciju cena od 2 do 38 procenata. Cena grejanja u Kruševcu nije se menjala pred novu sezonu.

Plan je da nakon početka toplih proba, a do zvaničnog početka grejne sezone, 15. oktobra, kotlovi “Gradska toplane” u Kruševcu nastave sa radom koji će biti prilagođen prognoziranim i ostvarenim spoljašnjim temperaturama.