DRŽAVNI SEKRETAR BOBAN KOSTIĆ POSETIO VARVARIN

Prilikom posete opštini Varvarin, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boban Кostić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Dejana Кrstića iz Sela Varvarin i u razgovoru sa njim se upoznao sa problemima sa kojima su susreću i poljoprivrednici, prvenstveno sa problemom sigurnog plasmana poljoprivrednih proizvoda.

 

Porodica Кrstić se prvenstveno bavi proizvodnjom jagoda, trenutno pod zasadom imaju 1.2 ha ovog voća, uporedo se bave i proizvodnjom kupusa i paprike, ali da bi prihod i zarada bili još bolji potreban im je siguran plasman proizvoda. “Ovogodišnjim prinosom smo zadovoljni, cena nije bila loša, jedino je plasman malo problematičan, ali snalazimo se nekako. Ove godine smo iskoristili opštinske subvencije za nabavku frigo sadnica jagoda, vraćeno nam je 60 odsto od investicije, a prijavili smo se i na republičke konkurse za povraćaj sredstava za nabavku folije i sistema za zalivanje jagoda”, ističe Dejan Кrtstić istakavši da im sredstva za rad i ulaganje nisu problem. “Problem nam je plasman robe, ali u suštini, ove godine nije bilo loše, ali uz subvencije od strane opštine i države uklopićemo se nekako. Trenutno imamo problem i ja i komšije sa strujom, vodu imamo dobru i plitku, samo nam je problem struja, mučimo se i polivamo zasade motorima po celi dan i noć što bi sa strujom bilo mnogo lakše i jeftinije”, ocenjuje Кrstić.

 

Pomoćnik predsednika opštine Varvarin Dejan Milanović podsetio je da su ovogodišnji Кonkursi, koje je opština Varvarin raspisala kroz Program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja, još uvek u toku, traju do 31. oktobra i ovom prilikom je poručio poljoprivrednim proizvođačima da još uvek imaju vremena da se prijave za povraćaj sredstava.