DRŽAVA FINANSIRA MERE POPULACIONE POLITIKE

U Palati Srbija u Beogradu juče je obavljeno svečano uručenje Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za finansiranje mera populacione politike u 2018. godini. Ugovore je podelila ministar prof. dr Slavica Đukić Dejanović, a u ime Grada Kruševca Ugovor je potpisala Gradonačelnik Jasmina Palurović.

Na javnom pozivu, koji je raspisan 25. maja ove godine, Grad Kruševac je aplicirao sa projektom „Put ka zdravom materinstvu“, a nakon pregleda od strane stručne komisije svih projekata, naš grad dobio je bespovratna sredstva u iznosu od 8.974.333,00 dinara, od čega lokalna samouprava obezbeđuje 1.794.867,00 dinara.

Prema rečima gradonačelnika Kruševca Jasmine Palurović dobijena sredstva po ovom projektu iskoristiće se za nabavljanje opreme i poboljšanja kvaliteta usluga za sve trudnice i porodilje u Domu zdravlja Kruševac.

 

Na javni poziv za dodelu sredstava stigla je 71 prijava koju je podnelo 119 opština, budući da su se neke prijavljivale pojedinačno, a neke udruženo. Za sufinansiranje izabrana je 61 lokalna samouprava i za te potrebe obezbeđeno je 500 miliona dinara iz budžeta.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović potpisala je ugovore o dodeli sredstava i istakla da je izdvojena suma četiri puta veća u odnosu na prošlu godinu, a da je najviše novca, gotovo 306 miliona dinara, namenjeno za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta.

Za nabavku mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla za mlade bračne parove opredeljeno je 79 miliona dinara, a za poboljšanje uslova na ginekološkim odeljenjima biće nabavljeno sedam ultrazvučnih aparata, kao i 13 vozila za potrebe patronažnih službi u vrednosti od 60 miliona dinara.

Takođe, u 14 lokalnih samouprava sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice i za reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade u visini od 25 miliona dinara, a 16 miliona dinara namenjeno je izgradnji kuća i stanova za mlade bračne parove.

Među 61 lokalnom samoupravom koje će biti sufinansirane, 14 je u Vojvodini, 21 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 26 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.