DISCIPLINA JE POPUSTILA, GRAĐANI SE OPUSTILI

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da će inspektori na terenu preduzimati rigorozne mere. „Sanitarni inspektori su posebno angažovani ovih dana i neće imati državni praznik, moraće da rade“, ističe Stamenković. Ističe da će na terenu ovih dana biti preko 1.500 ljudi, uključujući oko 1.000 komunalnih milicionera i inspektora lokalnih samouprava.

Kapaciteti u najvećim zimskim turističkim centrima su popunjeni, tako je i na Zlatiboru gde boravi oko 30.000 gostiju. Da bi se poštovale mere, najavljeno je da će narednih dana biti pojačane kontrole i nadzor komunalne, sanitarne i turističke inspekcije.

Član Kriznog štaba Predrag Kon je upozorio na postepeno pogoršanje epidemiološke situacije i da je rizik od zaražavanja pojačan u vreme praznika zbog čega je apelovao na građane da se pridržavaju mera, a posebno oni koji će praznike provesti u zimovalištima.

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da je porast broja zaraženih posledica lepog vremena pre desetak dana i naglasio da nema govora o popuštanju mera, kao i da se razmišlja o pooštravanju, ali da za sada nema jasnih i dovoljnih podataka da bi se insistiralo na tome.

Doktor Ivo Udovičić izjavio je da zabrinjava što u poslednje dve nedelje raste broj pacijenata u kovid bolnicama i naglasio da, bez obzira na rezultate u sprovođenju vakcinacije, ne smemo da se opustimo dok se epidemija ne završi.

Izvor: rts.rs