DIREKTORKA: NIJE BILO SMRTNIH SLUČAJEVA /video

Nakon niza dana u kojima je Gerontološki centar Kruševac glavna tema u našem gradu, ekipa televizije Jefimija je posetila ovu kruševačku ustanovu socijalne zaštite kako bi od direktorke Jelene Mijailović saznali kakvo je trenutno stanje u Gerontološkom centru.. Danas, tokom dana se pronela vest da je osoba preminula od posledica virusa Covid19 sa teritorije Aleksandrovca bila korisnik usluga Gerontološkog centra u Kruševcu.

 

Procenat smrtnosti u Gerontološkom centru generalno gledano manji je u predhodna dva meseca nego u istom period ranijih godina. U Gerontološkom centru su se i pre uvođenja vanrednog stanja i proglašenja epidemije u Srbiji uvedene sve mere zaštite i dezinfekcije, zaposleni su zajedno sa korisnicima u samoizolaciji od 15.aprila, posete centru su zabrenjene od 12. marta, a takođe, u predhodna skoro dva puna meseca nije bilo prijema novih korisnika. Vanredno stanje u Srbiji bi trebalo da bude završeno sutra, a preventivne i mere zaštite od virusa korona već se uveliko ukidaju ili umanjuju.

 

Podsećamo, sredinom prošlog meseca na virus Covid19 testirano je 190 korisnika i 70 zaposlenih u Gerontološkom centru. Od tog broja, kod 24 korisnika i 13 zaposlenih je potvrđeno prisustvo virusa. U drugom krugu testirano je 160 korisnika i 80 zaposlenih. Pozitivno na Covid19 bilo je 5 korisnika i troje zaposlenih, koji nisu bili u kontaktu sa korisnicima, već su čekali da budu raspoređeni u, takozvanu, drugu smenu petnaestodnevne izolacije u centru.