DANAS I SUTRA UPIS BUDUĆIH SREDNJOŠKOLACA

Danas počinje upis u srednje škole i popunjavanje liste želja za one koji nisu raspoređeni u prvom krugu. Povećano interesovanje za trogodišnje profile. Konkurencija za upis u IT gimnazije u velikim gradovima bila je žestoka, dok će u mnogim manjim mestima računarske učionice ostati prazne. Učenicima nije bila dovoljna motivacija ni to što su u IT industriji najveće zarade, što se trenutno traži 20.000 stručnjaka u ovoj oblasti, a nije ih motivisala ni velika kampanja države, pa ni produžavanje roka za prijavu. Istina, za polaganje prijemnog ispita prijavila su se 2.772 đaka, na predviđenih 1.260 mesta. U prvom krugu raspoređena su 883 učenika, među njima njih 77 u gradovima gde zbog malog interesovanja odeljenja verovatno neće biti formirana. Ipak, skok u odnosu na prošlu godinu je veliki, kada se prijavilo svega 556 malih maturanata, a upisana su 174 đaka.

 

Učenici izgleda i dalje šansu vide u zanimanjima sa kojima mogu da odu u inostranstvo, pa su medicinski profili i ove godine bili najtraženiji. Prag za medicinske profile na manjinskim jezicima bio je niži, pa su se u Novom Sadu upisivali i sa 57 za tehničara na mađarskom jeziku, a u Subotici na hrvatskom sa 50 bodova za medicinsku sestru vaspitača.

 

Promocija dualnog obrazovanja, čini se, dala je rezultate, pa je interesovanje za zanate povećano. Ipak, ostao je i veliki broj nepopunjenih mesta, pa i odeljenja koja neće biti formirana, poput Jagodine, u kojoj se za auto-mehaničara i mehaničara grejne i rashladne tehnike prijavio samo po jedan đak. Među zanatima najmanje interesovanje je za one najteže, u oblasti geologije, rudarstva i metalurgije – za livca, topioničara gvožđa i čelika i rukovaoca mašina na površinskim kopovima.

 

Pekare školuju u 32 škole, a u 13 je ostalo mesta za drugi upisni krug. Od 26 škola koje obrazuju mesare, kvotu je ispunilo samo osam. U preostalih 18 ima slobodnih mesta. Interesovanje nije bilo dovoljno veliko, iako je reč o veoma traženom i dobro plaćenom zanimanju. U Rumi, na primer, samo jedan učenik se prijavio za mesara, pa odeljenje neće ni biti formirano.

 

Učenici koji su raspoređeni prema listi želja danas i sutra će se upisivati u željene škole, a oni koji nisu raspoređeni danas mogu da predaju nove liste želja za preostala slobodna mesta. Oni će se upisivati u četvrtak. Mesta u srednjim školama ima dovoljno za sve male maturante.