DAN ĆIRILA I METODIJA, DRŽAVNI PRAZNIK

Brojnim manifestacijama u Srbiji se obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture. Pre nekoliko dana Vlada Srbije je usvojila predlog Zakona o novom državnom prazniku kojim je Dan Ćirila i Metodija stekao status državnog praznika u Srbiji od ove godine, a obeležava se radno. U pravoslavnom crkvenom kalendaru Dan Ćirila i Metodija upisan je crvenim slovom.

Dan Ćirila i Metodija obeležava se u najvećem broju slovenskih zemalja, u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini, Rusiji, Crnoj Gori. Srbija je u simboličkom polju kaskala za tim zemljama i taj praznik obeležava se radno, ali Dan slovenske pismenosti je veliki simbolički značajan datum u istoriji slovena, pa i srpskog naroda.

 

O Ćirilu i Metodiju se dosta uči u srpskim školama. “Sama činjenica da je pre 1.300 godina neko uspeo da porodi pismenost kod slovenskih naroda, koji su naseljavali ogroman prostor od Soluna do Nemačke i do istoka Rusije, koji nisu imali svoje pismo – delo Ćirila i Metodija je u tom smislu istorijski značajno što je stvorilo preduslove da slovenska pismenost i književnost izađu na veliku istorijsku scenu i do tada Sloveni nisu imali svoje kodifikovano pismo”, rekao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture u Vladi Srbije.

 

Slovenska pismenost je izašla na istorijsku scenu i dužni smo da se sa pijetetom i zahvalnošću sećamo velikog rada Ćirila i Metodija, dodao je ministar kulture. Učenici Ćirila i Metodija Kliment i Naum napravili su ćirilicu koju danas koristimo. “Mislim da je to važan datum i prilika da se podsetimo značaja pismenosti, značaja zaštite jezika i pisma. Praznici služe da nas na simbolički način podsete na neki fenomen, događaj, moralni, etički ili istorijski standard”, zaključio je Ministar Vukosavljević.