DA LI ĆEMO MORATI DA MENJAMO SVE KŠ TABLICE ??

Vlasnici registarskih oznaka sa slovima sa kvačicama ove godine uzimaju druge tablice, ali da li će to morati da rade oni koji su automobile registrovali u gradovima čije skraćenice sadrže slova sa kvačicama?
 
U MUP-u tvrde da ne, ali u Komitetu za bezbednost saobraćaja podsećaju da su pre gotovo deset godina nadležne već upozoravali… 

Kakva je razlika između Š na kraju registarske oznake i onog Š na početku? Ovo na kraju, od januara 2018. godine se zamenjuje i tablice sa takvim oznakama traju 7 umesto 9 godina.

 

Nadležni kažu da kvačice na vrhu slova nisu dovoljno čitke, te da ih sigurnosne kamere ili kompjuterski sistemi lako mogu pomešati sa nekim drugim slovom.

 

Građani Vršca pitaju se kako njih do sada neko nije pomešao sa vozačima iz Vrbasa? Vlasnici vozila iz Šapca strahuju da će za nekoliko godinu, po ko zna koji put, morati da vade nove oznake, ukoliko ih kompjuterski sistemi budu registrovali kao vozače iz Sente? Jednoglasni su – zašto država jednom za svagda ne reši, kako kažu, zbrku sa tablicama? „Tu bi svašta trebalo da se uredi, a ovo je najmanja sitnica, sve ide opet po leđima građana, neko je za to kriv, a nismo mi“, kaže jedan građanin.

 

Obaveza oko promene tablica, ali i dilema da li će, za neku godinu, državi zasmetati i ŠA, dočekala je i Šapčane koji žive u inostranstvu. „To se ne menja ni u Nemačkoj, ni u Austriji, ni u Engleskoj, nigde dok ne prodate auto“, navodi jedan građanin. „Ne verujem da ću menjati, radije neću ni voziti auto za ovih 15 dana“, kaže jedna građanka koja živi u Beču, a na pitanje koliko često menja tablice u glavnom gradu Austrije, odgovara: „Ma kad kupim auto, to je to“.

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova uveravaju da takve promene nemaju u planu.

 

„Ove tablice su apsolutno važeće u svim zemljama i ne planira se njihova promena. Promena latiničnih slova Č,Ć,Đ,Š,Ž,Y i W prema Pravilniku odnosi se isključivo na deo iza broja na registarskoj tablici“, naveli su.

 

U Srbiji se slova sa dijakritičkim znacima nalaze u registarskim oznakama jedanaest gradova: Bogatić, Bečej, Vršac, Đakovica, Knjaževac, Kruševac, Požega, Ćuprija, Čačak, Šabac, Šid.

 

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da bi ponovo mogao da nastane problem. „Mogao bi da bude dodatni trošak, ali ću podsetiti da je i 2009. ukazivano na probleme slova sa kvačicama, a država je usvojila predlog da budu kvačice i evo dolazimo do toga da to treba menjati“, navodi Milan Božović iz Komiteta. U komitetu dodaju da bi trebalo poboljšati izradu tablica, kako bi se prestalo sa njihovim zamenama, te i to uskladiti sa zemljama Evropske unije.

Izvor: N1info.com