CRVENI KRST KRUŠEVAC OBELEŽIO SVETSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Crveni krst Kruševac obeležio je danas Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima akcijom „Bezbedna zona“, koja će se realizovati u okviru projekta „Stop trgovini ljudima“, uz podršku Grada Kruševca.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. jul je ustanovljen kao svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svesti o ovom problemu u globalnoj javnosti. Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svetu koji utiče na život miliona ljudi širom sveta i oduzima im njihovo dostojanstvo. Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva trgovine ljudima, potencijalni trgovci ljudima mogu biti: partneri/članovi porodice, makroi, vlasnici javnih kuća i menadžeri salona za masaže, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici fabrika i korporacija, bande i kriminalne mreže i ostali. Široki spektar kriminalaca, uključujući makroe pojedince, porodične organizacije, male firme, kriminalne mreže i internacionalne kriminalne organizacije mogu biti trgovci ljudima Žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, deca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju, kao i bilo koji drugi oblik rada ili usluga, kao što su recimo radnice/i držani u kućama ili na farmama prisiljeni da rade protiv svoje volje.

Ispred svojih prostorija Crveni krst Kruševac povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima sproveo je akciju „Bezbedna zona“. Tokom akcije volonteri Crvenog krsta Kruševac su ispred svojih prostorija informisali i edukovali mlade sugrađane o ovom problemu i opasnosti od trgovine ljudima, koja je prisutna i u našem društvu, kao i o preventivnim merama zaštite. Akcija Crvenog krsta „Bezbedna zona“, realizuje se u okviru projekta „Stop trgovini ljudima“, uz podršku Grada Kruševca kroz implemetaciju Lokalnog akcionog plana za mlade.

Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 600.000 žena, dece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima.. Borba protiv trgovine ljudima nije odgovornost samo organa vlasti. Svako može da pomogne rešavanju ovog zločina tako što će pokrenuti lavinu malih, ali značajnih akcija koje pružaju nadu i pomoć.