COVID19, SRBIJA: 173 NOVOINFICIRANE OSOBE

U poslednja 24 sata, u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan, zvaničan broj žrtava korone danas 761, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 6.933 osobe, a registrovana su 173 nova slučaja zaraze.

U Srbiji, od početka epidemije, potvrđen je ukupno 34.571 slučaj infekcije. Do 15 časova 09. oktobra u Srbiji testirane su ukupno 1.186.654 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je 21 pacijent u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, isto kao juče. Hospitalizovan je 301 pacijent.

Pacijentima u Srbiji od ponedeljka biće dostupan novi lek protiv koronavirusa „remdesivir“, trenutno ključan u lečenju bolesti. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je Srbija nabavila „remdesivir“, novi lek protiv kovida 19, i da od ponedeljka kreće njegova distribucija. „To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku“, rekla je doktorka. Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure. Zbog epidemije koronavirusa i dok protiv njega ne budemo imali odgovarajuću vakcinu, posebno je važno da sve osetljive grupe prime vakcinu protiv gripa, ali i protiv pneumokoka. U Srbiju su stigle dodatne količine pneumokokne vakcine, koja je posebno važna za imunizaciju osoba starijih od 65 godina koji borave u ustanovama za smeštaj starih i odraslih lica.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.