COVID19, SRBIJA: 11.399 TESTIRANIH, POZITIVNO MANJE OD 3.000

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 47 osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.030, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirana 11.399 osoba, a pozitivnih je 2.693.

305 osoba je na respiratorima.

Za Srbiju je dolazak vakcine prelomni, istorijski trenutak, a istovremeno se polako, ali pouzdano spušta potencijal virusa i sada ne smemo da zabrljamo da ne bi došlo do ponovnog porasta, poručio je član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon. „Sad treba da vidimo s početkom godine da počinje da popušta (potencijal virusa). Ako sad napravimo grešku i to ne shvatimo, onda umesto da počne da pada i da se opustimo, počeće da raste sredinom januara“, rekao je Kon za TV Prva dodajući da je važno da izdržimo još mesec dana i kontrolisano se ponašamo u skladu sa situacijom.

Upitan na na kojim merama će medicinski deo Kriznog štaba insistirati kada je reč o praznicima, rekao da ne smeju da budu organizovane proslave, a da će se raspravljati o detaljima u vezi sa radnim vremenom objekata. Na pitanje šta znači najava protesta medicinskog dela Kriznog štaba, Kon je rekao da znači ta reč. „A kako ćemo izvesti, to ćemo se dogovoriti, ali mislim da neće biti potrebe. Zaista mislim da se to jasno prelama i da čak i oni koji shvataju koliko je ekononomski to za njih jako teško, razumeju da ne mogu da očekuju da se dozvoli proslava Nove godine, to odudara od realnosti“, poručio je Kon.

Dodao je da nema teoretske šanse da sledeća godina bude kao ova. „Ovu 2020. smo pregurali, ali 2021. će biti u znaku nauke, ne samo u pogledu vakcine, već i zato što će se pojaviti lekovi“, rekao je Kon.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.