BRAKOVI „PUCAJU“ I POSLE VIŠE DECENIJA ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA

Brakorazvodna statistika u Srbiji demantuje dosadašnja uverenja da ko preživi četvrtu i sedmu zajedničku godinu može da očekuje srebrnu i zlatnu svadbu, jer je sve više razvedenih parova koji su bili u braku 25, 30 i više godina.

 

Kako više ne važi pravilo da su najstabilniji brakovi oni koji su pregurali više od dve decenije, takozvani sedi razvodi, uvršteni su u sve češću pojavu, a tome u prilog idu i podaci da se u većini srpskih gradova povećao broj novosklopljenih brakova u kojima supružnici imaju 50 i više godina i na ludi kamen staju po drugi put. Najviše razvoda beleže sever zemlje i Beograd, ukupno više od 9.000 parova.

 

U Centru za savetovanje i podršku porodici pri Centru za socijalni rad kažu da su razlozi za razvod sedih brakova raznoliki koliko su različiti i razlozi za razvod brakova koji su trajali daleko kraće. Ipak, ono što je karakteristično za ove razvode jeste da su „ovi parovi doneli odluku da prekinu godinama nagomilano nezadovoljstvo“.

 

“Pošto su deca otišla od kuće i osamostalila se nemaju, više razloga kojih su ih do tada držali zajedno. Mnogi ostaju u nekvalitetnim vezama dugo jer se nadaju da će se partner promeniti, i to je još jedan od razloga. Tek kada se definitivno uvere da se partner neće promeniti, onda na površinu ispliva nezadovoljstvo zajedničkim životom, loša komunikacija, nedostatak i prestanak ljubavi” kaže psiholog Nada Vereš, rukovodilac Centra za savetovanje i podršku porodici. Ona još navodi da se kao razlozi često javljaju i dugogodišnje konzumiranje alkohola, ali i nasilje. “Kada, najčešće žene, dobiju podršku od dece da treba da odu i kada za to skupe snagu i hrabrost, prođu nekakav psihoterapijski proces, one shvate da mogu da žive lepše i kvalitetnije, ukoliko bi se razvele”, priča psiholog.

 

Među parovima koji su dolazili u Centar bilo je i uspešno okončanih terapija i parovi su ipak ostali zajedno pošto su otkrili razloge nesklada i šta je potrebno da promene da bi ponovo povratili izgubljeno poverenje. “Bilo je primera da je razvod mnogo bolja opcija da bi oboje mogli da sačuvaju svoj integritet i da nastave kvalitetno da žive. Ipak, ne forsiramo očuvanje braka po svaku cenu. Uvek gledamo koje su dobiti od ostanka u braku, a koje su dobiti od toga da se dvoje ljudi razvedu. Nije uvek spašavanje braka najbolja opcija. Nekada je mnogo bolje i zdravije, pogotovo ako je prisutna nekakva patologija i ako ima dece, da se raziđu. Kod parova koji su dugo zajedno, a odlučili su da se razvedu došlo je do tačke netrpeljivosti i najčešće više očima ne mogu da vide jedno drugo”, zaključuju stručnjaci.

 

U Srbiji se prema statistici na četiri skolopljena braka jedan razvede, a kao razloge za razilaženje dugogodišnjih bračnih partnera navodi se do sada već rečeno da  „njima od prvog dana nešto nije štimalo, ali zbog dece ili finansijske zavisnosti ostaju u braku“.

 

Kada vide da su se deca snašla i da im nisu potrebni, oni se razvode. Takav brak najverovatnije nije štimao odavno, ali su čekali punoletstvo dece. To je greška u smislu da deca i sa 18 i više godina osećaju bes i izdaju prema roditeljima pošto ispada da su odrastali u laži. Najčešće deca kažu da zbog njih nisu trebali da se trpe jer osete krivicu zbog toga.

 

Izvor: blic.rs