Skip to content

AUTOBUSKI PREVOZ IPAK BEZ NOVIH PRAVILA??

Mere opreza i prevencije ostaju na snazi, iako je ukinuta zabrana kretanja, nadležni kažu da je od sada u borbi protiv koronavirusa najvažnija lična odgovornost građana. Ana Brnabić je u izjavi za Televiziju Prva istakla da Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nastavlja da radi i da će se mere menjati iz nedelje u nedelju, u skladu sa brojem novozaraženih. Ona je apelovala na građane da i dalje poštuju mere fizičke distance, koriste zaštitne maske i druga sredstva, kao i da kontakte svedu na minimum.

 

Zabrana okupljanja i dalje će biti na snazi, a u slučaju kršenja te mere, kao i do sada, reagovaće pripadnici MUP-a, podvukla je premijerka, uz napomenu da će u slučaju kršenja mera koje donose lokalne samouprave reagovati komunalna policija. Prema njenim rečima, ne postoji namera da se ljudi kažnjavaju i protiv njih podnose krivične prijave, već je važno da svi imamo ličnu svest i odgovornost da čuvamo svoje i zdravlje nacije, kada nema restriktivnih mera. Vlada Srbije će se, kako je poručila, truditi da poboljša komnikaciju sa javnošću preko medija, veb sajta Vlade Srbije i covid19.rs kako bi bili na usluzi građanima.

 

Brnabić je dodala da su predsednik Republike Aleksandar Vučić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovali da Krizni štab dozvoli korišćenje gradskog prevoza svim građanima, a ne samo zaposlenima. Naime, kako je precizirala, predsednik je uputio molbu da se razmotri uvođenje gradskog prevoza po fazama, kako bi se izbegle gužve na šalterima za dobijanje propusnica za zaposlene, dok je poverenica dobila žalbe od građana, pre svega nezaposlenih, kojima je važno da koriste prevoz zbog odlaska na razgovor za posao, kao i onih koji pružaju tuđu negu i pomoć. Mi ćemo to preinačiti u preporuku i prepustiti građanima na ličnu odgovornost da oni koji ne moraju još ne koriste prevoz. Videćemo od sutra kako će to funkcionisati, biće nam potrebna kontinuirana podrška građana, navela je ona.

 

Uz nadu da će mere relaksacije biti sve veće, pokrenuli smo epidemiološku studiju i očekujemo da krajem ovog ili početkom sledećeg meseca imamo naše prve testove na antitela, koje će proizvoditi Institut za primenu nuklearne energije, najavila je ona i podsetila na to da se sa Institutom za molekularnu genetiku radi na formiranju genetičke biobanke.

 

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je rizik od zaražavanja korona virusom znatno smanjen, ali da na snazi ostaje preporuka o izbegavanju kontakata i da se sada sve svodi na ličnu odgovornost i određivanje nivoa zaštite. Povodom najave da će korišćenje gradskog prevoza biti dozvoljeno svima, a ne samo zaposlenima, Kon je upozorio da je gradski prevoz rizično mesto gde još uvek postoji mogućnost zaražavanja i gde treba primenjivati mere zaštite. Apelovao je da stariji od 65 godina i hronični bolesnici još uvek ne koriste prevoz, a ako moraju da to čine uz zaštitnu opremu.

Copyright © 2024. Jefimija TV, Kruševac. Sva prava zadržana.   |   Izrada sajta i hosting: Hosting-Srbija