APEL VOZAČIMA POVODOM POČETKA LETNJEG RASPUSTA

Agencija za bezbednost saobraćaja poziva sve učesnike u saobraćaju da u letnjim mesecima, u sezoni godišnjih odmora, budu dodatno oprezni u saobraćaju, jer se očekuje povećan obim saobraćaja na putevima, kao i povećano učešće osetljivih kategorija u saobraćaju. Veći je intenzitet lokalnih kretanja, povećan broj motocikala, bicikala i mopeda, kao i veći broj pešaka.

Apelujemo na vozače da posebnu pažnju obrate na najmlađe učesnike u saobraćaju. Školska godina se završava i očekivano je da će mališani svoj raspust provoditi u sportskim aktivnostima i druženju na otvorenom, kao i u školskim dvorištima. Zato se u zonama škola i u blizini pešačkih prelaza, vozačima preporučuje dodatni oprez.

Podsećamo da je ograničenje brzine u naselju, u zoni škole 30 km/čas. Svako prekoračenje te brzine drastično smanjuje mogućnost da se izbegne nezgoda zbog produžetka zaustavnog puta i značajno utiče na posledice saobraćajne nezgode.

Takođe, pozivamo roditelje da posebno vode računa o bezbednosti svoje dece u saobraćaju i da kao vozači i putnici upotrebljavaju sigurnosne pojaseve i adekvatna auto – sedišta za decu.

Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe ni druge, već da doprinesu povećanju bezbednosti saobraćaja na ulicama i putevima u našoj zemlji.

Svim đacima želimo srećan početak letnjeg raspusta, a vozačima punu pažnju za volanom i dodatni oprez prilikom vožnje.