APEL VOZAČIMA DVOTOČKAŠA: POŠTUJTE OGRANIČENJA BRZINE I KORISTITE KACIGU

Povodom saobraćajnih nezgoda u kojima su u protekla dva dana stradala dva vozača motocikala i najavlјenih povolјnih vremenskih uslova zbog čega se na putevima u Srbiji očekuje povećan broj motocikala i mopeda, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vozače ovih dvotočkaša da poštuju propisana ograničenja brzine i da obavezno koriste zaštitnu kacigu i drugu zaštitnu opremu.

U subotu, 18. februara, u Gornjem Milanovcu poginuo je dvadesetsedmogodišnjak kada je zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu i pao sa motocikla, dok je u nedelјu, 19. februara, u Prokuplјu poginuo dvadesetogodišnjak koji je vršio preticanje kolone vozila preko neisprekidane uzdužne linije, nakon čega je došlo do direktnog sudara sa putničkim vozilom.

Tokom 2022. godine, u saobraćajnim nezgodama poginula su 42 vozača motocikala i 18 vozača mopeda. Posebno naglašavamo da su trećina poginulih vozača motocikala i mopeda u Republici Srbiji lica mlađa od 30  godina.

Takođe, analiza saobraćajnih nezgoda pokazuje da se polovina saobraćajnih nezgoda događa zbog neprilagođene brzine, kao i da trećina poginulih nije koristila zaštitnu kacigu.

Ministarstvo apeluje i na vozače putničkih i teretnih vozila, kao i autobusa, da povećaju opreznost  i posebno obrate pažnju na vozače motocikala i mopeda kako bi se sačuvala njihova bezbednost.