AKCIJA „VOZI ODMORAN“

 

Uz oštre kazne, i preventivne akcije za bezbednost putnika na srpskim drumovima spasavaju živote. Prošle godine je na našim putevima u sezoni letnjih godišnjih odmora, kada je frekvencija saobraćaja velika, poginulo 16 građana manje nego godinu pre, a broj povređenih u nesrećama je manji za 300.

 

Upravo je veća bezbednost i cilj akcije „Vozi odmoran“, koju treću godinu zaredom organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja i „Eko Srbija“. Ova akcija je namenjena putnicima u tranzitu, ali i svima onima koji se u letnjim mesecima nađu na našim drumovima.

 

– Kombinacija represivnih i preventivnih mera, uz dobre rezultate koje je doneo novi zakon o bezbednosti saobraćaja, pokazala nam je da smo na pravom putu – kaže direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Jasmina Milošević. – Zadovoljni smo kad uz podršku MUP Srbije, uspemo da smanjimo broj nesreća.

 

Kampanja je nazvana „Vozi odmoran“ jer je umor u ovom periodu jedan od najčešćih uzroka teških saobraćajnih nesreća. Ona ne sadrži samo preporuke i savete, već i nova pravila u saobraćaju. Tako je svakome ko ulazi u našu zemlju predočeno i novo pravilo o prosečnoj brzini pri ograničenju na auto-putevima od 130 kilometara na čas. Na letku koji je štampan na četiri jezika, srpskom, engleskom, nemačkom i naravno turskom, navedeno je nekoliko najvažnijih propisa, kao što su maksimalna brzina, kazne… ali i saveti za vozače.

 

– Na našim pumpama pružaćemo sve neophodne informacije vezane ne samo za ovu kampanju nego i za bezbednost saobraćaja uopšte – kaže generalni direktor „Eko Srbije“ Vuk Radović. – Pored informacija koje ćemo pružati na našim stanicama imamo i dobro poznati „Pit-stop“ ćošak u kome će naši obučeni radnici besplatno proveravati stanje vozila.

 

Preuzeto sa novosti.rs