AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: „NA MATURU BEZ AUTOMOBILA“

U okviru kampanje „Na maturu bez automobila“, na Trgu glumaca su juče popodne postavljeni simulatori prevrtanja i čeonog sudara, a u Kruševačkom pozorištu održana je tribina o bezbednosti saobraćaja posvećena maturantima i mladim vozačima. U organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja i Agencije za bezbednost saobraćaja realizovana je kampanja „Na maturu bez automobila“ u cilju povećanja bezbednosti mladih u saobaćaju, imajući u vidu činjenicu da se veliki broj mladih u ovom periodu obučava za vožnju automobile, odnosno postaju vozači početnici. Akcija simulacije čeonog sudara i prevrtanja vozila privukla je veliku pažnju građana i okupljenih maturanata. Deljeni su magneti i privesci na kojima su ilustrovane četiri greške koje mlada lica najčešće prave u vožnji- prekoračenje brzine, nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, vožnja pod uticajem alkohola i korišćenje mobilnih telefona u vožnji.

U okviru kampanje održana je i tribina – edukacija maturanata u sali Kruševačkog pozorišta. Predavač je bila Kristina, osoba sa invaliditetom koja je invaliditet zadobila u saobraćajnoj nezgodi i koja je svojim predavanjem verno prenela iskustva o događajima koji su predhodili nezgodi i kakve posledice je ostavila saobraćajna nezgoda na nju.

Jučerašnja simulacija nesreće samo je jedna u nizu edukativnih mera koje se u Kruševcu sprovode tokom čitave godine sa ciljem da se bezbednost svih učesnika u saobraćaju podigne na viši nivo.