69 GODINA POSTOJANJA “PRVE PETOLETKE” IZ TRSTENIKA

U fabrici „Prva petoletka-namenska“ u Trsteniku, koja obeležava 69 godina rada, danas je otvoren renoviran proizvodni pogon u koji je uloženo 2,2 miliona evra. Vlada Srbije je u ovo preduzeće investirala ukupno 3,5 miliona evra.

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, koji je sa direktorkom Prve petoletke, Anđelkom Atanasković, otvorio novi pogon, istakao je da pre četiri godine u „Prvu petoletku“ nije niko verovao, ali verovali su radnici tog preduzeća i tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Ove godine očekujemo da će ukupan izvoz biti više od 600 miliona evra. To govori koliko je namenska industrija dobra industrija, koliko su investicije Vlade Srbije uspešne i koliko je poverenje Aleksandra Vučića u namensku industriju bilo ispravno.

– Upravo zbog toga Ministarstvo odbrane će nastaviti sa svojom politikom pomaganja i razvoja namenske industrije. Sve što je ovde radio Bratislav Gašić radiće i ovo Ministarstvo, sve ono što je ovde počeo da ulaže Aleksandar Vučić nastaviće i ova vlada. Namenska industrija je nama izuzetno važna i izmenama zakona kontrola, apsolutna kontrola i vlasništvo države Srbije nad namenskom industrijom se neće dovoditi u pitanje. Ispod 51 procenta u namenskoj industriji vlasništvo države Srbije po zakonu neće moći da padne, ni da se izgube upravljačka prava, naglasio je ministar Vulin i zaključio da namenska industrija ostaje čvrsto u vlasništvu Srbije i u upravljanju države Srbije i ostaje na dobrobit svih građana države.

Direktorka “Prve petoletke – namenska” Anđelka Atanasković rekla je da je u renoviranu halu uloženo 500.000 evra njihovih para, kako bi omogućili rad sa novim programima i mašinama.

– Kupili smo mašine od investicije predsednika vredne 3,5 miliona evra i videvši da on ima vere u nas rukovodstvo i sindikat se dogovorio da ne povećavamo plate nego da odvajamo novac kako bismo sredili halu i omogućili bolju budućnost i za nas i za našu decu.Fabrika je zaposlila 100 novih radnika a plate zaposlenih su danas na nivou republičkog proseka. Nadamo se da se naš rad i trud vide i da će država nastaviti da ulaže u nas, naglasila je direktorka Atanasković.

Gradonačelnik Opštine Trstenik Aleksandar Ćirić poručio je da je “Prva petoletka” srce te opštine i moto razvoja.

– Kako je propadala fabrika tako je propadala i opština. Sada možemo da vidimo napredak i sigurni smo da je budućnost u Trsteniku izvesnija, poručio je Ćirić.