64% MLADIH U SRBIJI PLANIRA DA SE ISELI!?

Većina mladih u Srbiji nije zainteresovana za politiku, njih 64 odsto planira da se iseli iz zemlje, a članstvo u EU podržava 38 odsto ispitanika, pokazuju rezultati Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2019. godinu.

 

Procenat mladih koji su zainteresovani za politiku u Srbiji opao je sa 31 u prošloj godini na 24,2 odsto u 2019, rekao je Stefan Đorđević, generalni sekretar Krovne organizacije mladih, tome je najviše doprinelo rasprostranjeno uverenje da nemaju uticaja na političke procese i odluke. Na izborima redovno glasa 40 odsto mladih, povremeno njih 27,6 procenata, dok nešto više od 32 odsto nikad ne izlazi na glasanje – kazao je on. – Većina ispitanika, njih 42 odsto, navodi da ne glasaju jer su svi političari isti, 31,6 procenata smatra da trenutno nemaju kandidata za koga bi glasali.

 

Za gotovo 60 procenata ispitanika Srbiji je potreban jak vođa, dok je više od 70 odsto ocenilo da u našoj zemlji ne postoji sloboda medija. Nešto više od trećine je mišljenja da bi spoljnu politiku zemlje više trebalo osloniti na Rusiju, petini je prioritet EU, a samo pet odsto vidi SAD u toj ulozi.

 

Izvor: novosti.rs