50.534 OSOBA U SRBIJI U SAMOIZOLACIJI

U Srbiji je trenutno 50.534 osobe u kućnoj samoizolaciji. Najviše ih je u glavnom gradu, a ima i onih sa državljanstvom, ali bez prebivališta. Samoizolacija podrazumeva da osoba provodi vreme u svom domu, bez izlazaka i ukoliko je moguće, bez kontakta sa ostalim članovima porodice. Kao i zaraženih i samoizolovanih je najviše u Beogradu – 8.704. Iza Beograda je Loznica sa 2.238 ljudi u samoizolaciji. Potom slede Priboj (1.838) i Novi Sad (1.727).

 

Na ovu meru obavezani su oni koji su imali kontakt sa zaraženim osobama, kao i oni koji su došli iz inostranstva. Oni koji su došli iz inostranstva u karantinu su 14 ili 28 dana u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolaze. Karantin od 28 dana propisan je za one koji dolaze iz žarišta poput Italije ili Španije. Policija ima nadležnost da proverava ljude kojima je na granici propisan karantin. Ukoliko se prekši ova mera, sledi kazna zatvora koja se takođe služi u posebnim prostorima. Suđenja se vrše putem skajpa. Zbog kršenja mera samoizolacije u pritvoru se trenutno nalazi 108 osoba. Za one koji nemaju prebivalište u Srbiji napravljeni su kampovi za samoizolaciju.

 

Važno je napraviti raziliku između kućne samoizolacije i izolacije. Kućna izolacija važi za one koji su pozitivni na koronavirus i imaju lakšu kliničku sliku, dok je samoizolacija preventivna mera za one koji su imali kontakt sa zaraženom osobom ili dolaze iz inostranstva. Kako je rekao epidemiolog dr Predrag Kon, osposobljavanjem takozvane terenske bolnice na Sajmu u Beogradu. Svi pozivini sa lakšom kliničkom slikom biće smešteni tamo. Time prestaje izolacija, ali ne i samoizolacija, rekao je dr Kon. Prostori za ovu namenu pripremaju se i u Novom Sadu, u halama NOvosadskog sajma i u Nišu, u hali Čair.

 

Izvor: b92.net