ZAVRŠEN JE PROJEKAT “POMOĆ U KUĆI” U ĆIĆEVCU /video

Projekat ’’Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija’’ završen je početkom marta 2019. godine. Cilj projekta bio je unapređenje i jačanje usluga socijalne zaštite u opštini Ćićevac kroz pokretanje održive usluge pomoć u kući za osobe sa invaliditetom i za stare, u skladu sa nacionalnim standardima i propisima.

 

Ciljne grupe kroz projekat bile su osobe sa invaliditetom i staro stanovništvo opštine Ćićevac koji je primal uslugu pomoć u kući, nezaposlene osobe koje su bile dodatno obrazovane, dobile licencu i zaposlene kao gerontodomaćice, rukovodstvo i zaposleni u lokalnoj samoupravi, javnim institucijama i civilnom društvu, koji rade u oblasti socijalne zaštite (15 osoba).

 

U toku sprovođenja planiranih aktivnosti stručni nadzor je sprovodilo Minstarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Za korisnike u ovom projektu, najvažnija aktivnost svakako je bila rad gerontodomaćica koje su pružale uslugu na terenu u radu sa onima kojima je pomoć najpotrenija. One su obavljale kućne poslove, pomagale u održavanju lične higijene i higijene prostora, po potrebi su se angažovale oko organizacije zdravstvene zaštite korisnika, odlazaka do lekara, do apoteke. Pružale su i podršku kroz druženje, razgovor i druge aktivnosti.

 

Projekat ’’Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija’’ realizovali su u partnerstvu Opština Ćićevac i Udruženje građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” iz Kruševca, a njegovu realizaciju finansirala je Evropska unija.Vrednost projekta iznosi 188.107,49 evra, od čega je donacija Evropske unije 168.976,96 evra. Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava potpisan je 5. juna 2017. godine između Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije – Odeljenja za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane Evropske unije i Opštine Ćićevac, koja je koordinator projekta.