VELIKO INTERESOVANJE ZA PROJEKTE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Od kada je pre dve godine država pokrenula Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova interesovanje i građana i lokalnih samouprava za učešće u ovom projektu raste. Na poslednjem, trećem javnom pozivu, prijavila se 151 lokalna samouprava, dok ih je u pilot projektu bilo 67. Tada je oko 5.000 domaćinstava dobilo subvencije za unapređenje energetske efikasnosti i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Na pozivu koji je u toku prijavljeno je oko 15.000 građana, a potpisano je oko 9.000 ugovora između opština i gradova, izvođača radova i korisnika sredstava.

Procedura za podnošenje prijave je vrlo jednostavna i ne iziskuje puno vremena za pripremu dokumentacije. Za dosadašnja tri javna poziva, ukupno su resorno ministarstvo i lokalne samouprave obezbedile oko 2,6 milijardi dinara za subvencije domaćinstvima. Takođe, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije programa u narednim godinama, a očekuje se da podsticaje dobije još oko 80.000 korisnika. Građani imaju pravo na subvencije maksimalno do 50 posto vrednosti izvedenih radova. Zamenom stolarije i ugradnjom fasade značajno se smanjuju gubici toplotne energije.

Grad Kruševac dve godine zaredom učestvuje u projektu koji realizuje Ministarstvo energetike i rudarstva, a tiče se poboljšanja energetske efikasnosti, zamene stolarije, kotlova i izolacije stambenih objekata – subvencijama koje resorno ministarstvo i lokalna samouprava obezbeđuju. U zavisnosti od vrste i vrednosti radova, subvencije iznose od 35 do 50%.

Ukupna vrednost subvencija koje su Grad i Ministarstvo izdvojili prošle godine za zamenu stolarije, kotlova i toplotnih pumpi je 9,5 miliona dinara (po 50% Grad i Ministarstvo). Prijavilo se 98 potencijalnih korisnika, a sredstva su dobili svi koji su imali potpunu dokumentaciju. Sanirano je 77 objekata (19 kotlova, 2 toplotne pumpe, a na 56 objekata je zamenjena stolarija).

Korišćeni podaci sa rts.rs i krusevac.ls.gov.rs.