VAKCINA PROTIV HPV-A ZA DECU OD 9 DO 12 GODINA

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Srbiji je primilo nekoliko hiljada dece. Za prethodnih pola godine, od kada je ovo cepivo protiv HPV tipova 16 i 18, koji se smatraju odgovornim za više od 70 odsto slučajeva raka grlića materice, svrstano među “preporučene”, pokazalo se, međutim, da za roditelje nije jedini problem što moraju da plate vakcinaciju.

 

Možda čak i veća prepreka je to što domovi zdravlja ne dobijaju vakcinu. Kada je roditelji kupe u apoteci, mnogi lekari nisu voljni da je daju, jer nisu sigurni da li je u nabavci ispoštovan tzv. hladni lanac, kojim se obezbeđuje njena bezbedna distribucija. Privatne ordinacije i nabavljaju i daju vakcinu, ali su preskupe. HPV vakcina je predložena za devojčice i dečake od 12 godina, ali se ne obezbeđuje o trošku zdravstvenog osiguranja. Preporuka je da se od 9. do 13. godine daje u dve, a posle 14. godine u tri doze. U apotekama vakcina košta 14.797 dinara po dozi. U privatnim ordinacijama, kako smo se u utorak uverili na terenu, naplaćuju je i po 21.000 dinara, plus još 3.000 za pregled. I, tako tri puta, jer i za uzrast od 12 godina primenjuju šemu: tri doze na dva meseca.

 

Papiloma virus prevashodno se prenosi seksualnim kontaktom i veoma je zarazan, pa je vakcinacija vrlo važna preventivna mera. Po učestalosti obolevanja od raka grlića materice Srbija je na četvrtom, a po smrtnosti na trećem mestu u Evropi. Od 100.000 žena, u riziku da oboli je 26, a u riziku da umre od ove bolesti je osam – duplo više nego u većini evropskih zemalja. Od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 400 žena.