UNIŠTENO PREKO 70 TONA CIGARETA, ZAPLENJENIH U PRETHODNE DVE GODINE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Upravom carina, uništili su više od 70 tona različitih vrsta cigareta, koje su zaplenjene u prethodne dve godine.

Oduzeti akcizni proizvodi spalјeni su u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, nakon donetog rešenja Upravnog suda.

Tokom 2021. i 2022. godine Uprava kriminalističke policije i Odelјenje za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Upravom carina, stavili su akcenat na suzbijanje krijumčarenja cigareta, a posvećenim radom na suzbijanju ovog vida kriminaliteta, postigli su izvanredne rezultate i poslali jasnu poruku da se neće praviti kompromis sa švercerima. U nekoliko sprovedenih akcija na suzbijanju krijumčarenja cigareta praktično su presekli najjače grupe koje su se time godinama bavile.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, u zajedničkoj akciji sa Upravom carina, u maju 2022. godine, zaplenili su rekordnih 50 tona neprijavlјenih cigareta različitih marki u luci Prahovo.

Takođe, u 2022. godini, u više odvojenih akcija, zaplenili su 10.319 kilograma smese za duvan i podneli četiri krivične prijave protiv šest osoba.

Pripadnici UKP, u 2021. godini, zaplenili su 1.063 boksa različitih vrsta cigareta i podneli četiri krivične prijave protiv devet osoba, a u 2022, 10.147 boksova i podneli pet krivičnih prijava protiv osam osoba.

Uprava kriminalističke policije kontinuirano ulaže napore na otkrivanju i suzbijanju svih kriminalnih aktivnosti, a kao jedan od značajnijih segmenata u radu mogu se izdvojiti aktivnosti koje imaju štetne posledice po budžet Republike Srbije, ali i po pravna i fizička lica koja posluju u skladu sa pozitivnim propisima u Republici Srbiji.