ŠTETA OD POPLAVA – 25 MILIONA EVRA !!

Ovogodišnje poplave su, prema procenama, napravile štetu od čak 25 miliona evra, a koliko će tačno novca biti potrebno za obnovu još nije poznato. U poplavama je oštećeno 1.000 kuća, stotinak mostova i nekoliko kilometara puteva, a nakon što lokalne samouprava dostave precizne podatke o iznosu štete, znaće se tačna suma.

 

Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za javna ulaganja, kaže da će prioritet biti obnova domova, dok će popravke mostova i puteva pričekati izveštaje sa procenama koje treba da dostave lokalne samouprave. U zavisnosti od stepena štete, građani će za obnovu domova dobijati između 120.000 i 600.000 dinara. Od 22 opštine, u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode, najugroženije su Kraljevo i Guča, jer je poplava napravila štetu na celoj njihovoj teritoriji, pišu Večernje Novosti. U Kraljevu su poplave oštetile 460 stambenih objekata, a u Guči oko 250. “Građani su pozvani da prijave štetu, a opštine već rade i procenjuju u kom stepenu su objekti oštećeni”, kaže Blagojević.

 

U Rasinskom okrugu najteže je bilo u Opštini Trstenik. Stanje u trsteničkim selima i je bilo veoma kritično, jer je samo u naselju Selište poplavljeno između 70 i 180 kuća. Vanredno stanje je uvedeno šest sati nakon što je Riljačka reka, pritoka Zapadne Morave, počela da plavi Selište, gde je nažalost I šezdesetogodišnji muškarac prošle nedelje u poplavama I izgubio život. Pre obilnih kiša Riljačka reka bila je samo mirna rečica, a prošle nedelje je za samo 6 sati poplavila 80 kuća u naselju Selište.