RHMZ: DO KRAJA GODINE SMS UPOZORENJA O NEPOGODAMA I ELEMENTARNIM KATASTROFAMA

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) najavljuju je da je u izradi sistem kojim će građani putem SMS poruka biti obaveštavani o nepogodama i elementarnim katastrofama koje se očekuju u području u kome žive. Završetak projekta se očekuje najkasnije do kraja godine, a sistem za obaveštavanje o nepogodama zamišljen da radi slično kao sistem „Pronađi me“.

Odnosiće se, što se tiče meteorologije, pre svega na one pojave koje su definisane kao najopasnije, a ne na tekuću prognozu. Ne svaki pljusak, ne svaki pojačan vetar, već kao što smo imali, recimo, ove superćelijske oluje ili prethodnih godina kada smo imali situacije sa ekstremnim padavinama. Građani, u području u kojem se očekuje određena vremenska nepogoda, biće obavešteni jasno, kratko i precizno o pojavi koja se očekuje, vremenu kada se očekuje i u poruci dobiće i jedan link putem koga će moći da vide i detaljnije informacije.

Osnovna ideja jeste da se ta poruka ne odnosi na nešto što se dešava u narednih 10 minuta, nego da bude jedna vrsta upozorenja, da bi ta informacija stigla do građana na vreme, kako bi oni mogli da preduzmu određene aktivnosti.

Pored RHMZ, u izgradnji ovog sistema učestvuju Sektor za vanredne situacije, koji predvodi projekat, a uključeni su i Direktorat za nuklearnu sigurnost, Seizmološki zavod, Srbija-vode, a podršku daje i Ministarstvo informisanja, koje je zaduženo za tehnički deo izrade samog sistema.