REZULTATI IZBORA ZA ODBORNIKE U KRUŠEVCU

Izborna lista SNS Aleksandar Vučić-Za našu decu osvojila je na lokalnim izborima u Kruševcu 71,89 posto glasova na osnovu obrađena 85 od 132 biračka mesta-saopštila je Gradska izborna komisija. U Kruševcu je pravo glasa imalo 106.940 birača,a prema podacima lokalnih koordinatora RIK-a, zabeležena izlaznost na sinoćnim izborima iznosila je 53,19 posto.

 

Gradska izborna komisija obradila je 85 od 132 biračka mesta i prema obradjenim podacima rezultati izbora na lokalnom novou pokazuju da je SNS Aleksandar Vučić za našu decu osvojila 71,89 %, zatim slede SPS Js 11,59% , pokret Metla 5,73 kraljevina Srbije za lazaerev grad 5,39 i Srpska narodna partija Nenad popović 3,32 .. ostale stranke po obradjenim rezultatima za gradski parlament nisu prešle cenzus.Po rečima predsednika Gradske izborne komisije Dragoljuba Arsića izbori su protekli bez problema i nepravilnosti.

 

SNS Aleksandar Vučić za nasu decu osvojila je najviše glasova i u ostalim opština Rasinskog okruga. Ubedljivu izbornu pobedu u kruševačkom odboru Srpske napredne stranke proslavili su šampanjcem, bakljama i vatrometom.

 

 

Republička izborna komisija je tokom noći pregledala više od 68 odsto biračkih mesta, što je oko 61 odsto biračkog tela. Preliminarni rezultati su slični onim koje je komisija objavila sinoć i pored SNS-a, koji je osvojio najveći broj glasova, u parlament trenutno ulaze još samo koalicija SPS-JS i SPAS Aleksandra Šapića, kao i stranke nacionalnih manjina. Preliminarni rezultati pokazuju da je SNS osvojila 61,24 odsto glasova, SPS-JS 10,43 i SPAS Aleksandra Šapića 3,73 odsto glasova.

 

Svetske agencije i mediji preneli su da je Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića ubedljivi pobednik na parlamentarnim izborima u Srbiji, a ruska agencija TAS i britanska agencija Rojters tu vest su prenele pod oznakom hitno. Rojters ocenjuje da su glasači u velikoj meri podržali napore vladajuće koalicije za napredovanjem Srbije ka članstvu u EU, uz istovremeno održavanje snažnih veza sa Rusijom i Kinom. Rojters smatra i da će se buduća vlada suočiti sa većim pritiskom EU i SAD po pitanju Kosova i Metohije. Britanska agencija navodi, pozivajući se na projekcije Ipsosa i Cesid-a, da je SNS osvojio 62,4 odsto glasova, da je SPS na putu da bude drugi sa 10,7 odsto glasova, a da je SPAS bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića na putu da bude na trećem mestu, sa 4,1 odsto glasova. Biračka mesta bila su opremljena zaštitnim maskama i sredstvima za čišćenje ruku za oko 6,6 miliona ljudi s pravom glasa, navodi Rojters. AP navodi i da prvi rezultati pokazuju da će Srbija imati jedinstvenu skupštinu, i da će u nju ući tri ili četiri stranke, od ukupno 21 liste koje su učestvovale na izborima. Američka agencija ističe da su izbori u Srbiji bili prvi opšti izbori u Evropi tokom pandemije korona virusa. AP ocenjuje da je Vučić, “iako se na izborima nije birao predsednik zemlje, dominirao u kampanji”. Ruska agencija TAS poziva se u svojoj vesti na preliminarne podatke Centra za praćenje izbora koji, kako navodi, pokazuju da je SNS osvojila 63 odsto glasova i da je izlaznost bila 50,2 odsto. Italijanska agencija ANSA takođe je prenela da je SNS pobedila na izborima sa 63,4 odsto osvojenih glasova, pozivajući se na prve objavljene projekcije.