REALIZOVANA 21. AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Crveni krst Kruševac u ovoj godini realizovao je 21 akciju dobrovoljnog davanja krvi na kojoj je prikupljeno preko 1200 jedinica ove dragocene tečnosti. Redovna akcija održana je danas u prostorija ove organizacije.

Praksa pokazuje da se tokom letnjih meseci, kada se smanjuje broj ljudi u gradovima, smanjuju i rezerve krvi. Da bi Institut podmirio sve potrebe zdravstevnih centara koje snabdeva, potrebno je od 350 do 400 jedinica krvi dnevno. Zbog toga je veoma važno da se organizuju redovne, a po potrebi i vanredne akcije dobrovoljnog davanja krvi. Kruševački Crveni krst redovno se odaziva pozivu Instituta, a i po svom planu i programu rada, u toku godine organizuje akcije gde se prikupi preko 2.000 jedinica ove dragocene tečnosti. Današnja akcija je 21. u ovoj godini. Rezerve krvi uvek moraju da postoje za hitne slučajeve, saobraćajne nesreće, porodilje, trudnice, osobe koje boluju od maligniteta i primaju krv kao terapiju i “zato je važno da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv“, ukazuju lekari. Ističu da je važno da davalac bude zdrava osoba, da ne pije nikakvu terapiju, da nije u poslednjih šest meseci bilo neke hirurške intervencije, sečenje ili ušivanje kože, da ne boluju od nekih hroničnih ili malignih oboljenja. Odziv današnjoj akciji u Kruševcu bio je kao i do sada zadovoljavajući.

Svakog prvog i trećeg četvrtaka u mesecu Crveni krst organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi u svojim prostorijama od 8 do 14 časova.