PRIVREDNI KRIMINAL U SRBIJI – 19 UHAPŠENIH

Policija je u više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije uhapsila 19 osoba, a protiv 75 podnela krivične prijave, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačaka uhapšeno je 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku. Oni se sumnjiče da su budžetu Republike, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1,1 milion evra.

 

Krivična dele koja im se stavljaju na teren su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi. Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave u Kanjiži, ovlašćeno lice za stručni nadzor grada Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više odgovornih lica u nekoliko privrednih društava u Srbiji.

 

Policija je oduzela i oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica, namenjenih nelegalnoj trgovini i 9.000 litara dizel goriva, navodi se u saopštenju.