PREZENTACIJA U POSTROJENJU ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

U okviru evropske Zelene nedelje, u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, održana je prezentacija “Upravljanje muljem u tretmanu otpadnih voda – perspektive Srbije i praktična iskustva iz Kruševca”.

Kruševac postaje grad uzor po nivou investicija u ekološke projekte. Izgrađeno je centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, investicione vrednosti 14,3 miliona evra, a paralelno je izgrađeno i 60 km kanalizacione i kolektorske mreže u vrednosti nešto višoj od 9 miliona evra. Ovo postrojenje, koje je svrstano  u najmodernije u regionu, povodom evropske Zelene nedelje obišli su predstavnici ministarstva, delegacije EZU u Srbije, nemačke razvojne saradnje i grada Kruševca.

Prezentaciju „Upravljanje muljem u tretmanu otpadnih voda- perspektive Srbije i praktična iskustva iz Kruševca“u okviru evropske Zelene nedelje zajednički organizuju Grad Kruševac, JKP Vodovod Kruševac i nemačka razvojna banka KFW. O radu postrojenja i značaju govorio je direktor JKP “Vodovod” Kruševac Vladimir Milosavljević.

Ministar građevinastva Tomislav Momirović je istakao da je SR Nemačka ne samo najveći ekonomski partner našoj zemlji već nam ona može biti i uzor kada su u pitanju ekološki projekti koji su ujedno i naš prioritet. U proteklom periodu uz pomoć bilatelarne saradnje sa SR Nemačkom obezbeđeno je preko 270 miliona evra za prioritetne investicije u 31 gradu u Srbiji“, rekao je Momirović.

Sa ministrom Momirovićem i predstavicima Gradske uprave Kruševac u obilasku radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda bili su i pomoćnik ministra zaštite životne sredine Sandra Dokić, predstavnik delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon, kao i direktor razvojne saradnje u ambasadi SR Nemačke Kristijan Šiling koji je tom prilikom zaključio da je ponosan na sve što je urađeno i da se nemačka razvojna pomoć ovde neće zaustaviti, već će se saradnja i nastaviti. Događaj se organizuje u okviru EU Zelene nedelje koja će trajati od maja do juna godine sa ciljem promovisanja rezultata pomoći koju Srbiji pružaju Evropska unija i njene države članice u oblastima Zelene agende za Zapadni Balkan cirkularne ekonomija borbe protiv zagađenja i očuvanja biodiverziteta.