PORED VOZAČA, SRBIJI NEDOSTAJU I PRODAVCI

Pored vozača, medicinskih sestara i drugih struka u Srbiji nema ni dovoljno prodavaca. I pored velikog broja prijavljenih te struke na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trgovinski lanci imaju raspisane konkurse za više od hiljadu radnika. Najtraženiji su mesari i prodavci na delikatesu.

 

Uz slogan „Pored penzije i posao bez tenzije“ jedan domaći trgovinski lanac nedavno je ponudio posao starijim sugrađanima. Nedostatak radne snage i dobro obučenih trgovaca potvrđuju i potrošačke organizacije. I pored toga što je na evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje oko 23.000 nezaposlenih trgovaca, na zahtev poslodavaca mesečno se obuči njih 600. U prodavnicama i dalje nema dovoljno radnika.

 

„Utvrđeno je da traženi kadar nije mogao da se obezbedi – ukoliko kandidat ne ispunjava potrebna znanja, veštine, kompetencije za obavljanje određenog posla i iz razloga što kandidati iako poseduju potrebna znanja ne prihvataju određene poslove zbog specifičnosti uslova rada, konkretnog radnog mesta, zarade“, kaže Desanka Mihailović Kovač iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Jedno od rešenja je i pojednostavljenje procedura za zapošljavanje u trgovini, pre svega studenata, đaka i penzionera, smatraju u Privrednoj komori Srbije.

 

„Važno je da mi napravimo što veću prohodnost radne snage iz drugih sektora i tamo gde ima viška radne snage da ga preusmerimo na trgovinu. Verujemo da trgovci kroz svoje trgovačke akademije koje imaju unutar sistema mogu brzo da im pruže prekvalifikaciju“, kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

 

Upućeni kažu da je u velikim gradovima problem nedostatka trgovaca manji i podsećaju da je slično i u region i u Evropi.