OLAKŠICE ZA TRI KATEGORIJE PAUŠALACA

Preduzetnici kojima se porez obračunava paušalno već sredinom januara sledeće godine trebalo bi da dobiju poreska rešenja. Iznose za ovu obavezu određivaće softver, u pojedinim slučajevima uz korekciju poreznika, pa se očekuje da sume neće biti subjektivno razrezane. Početnici u poslu mlađi od 30 i stariji od 55 godina, kao i osobe sa invaliditetom, mogu da računaju da određena umanjenja.

 

Ove novine donosi Uredba o paušalnom oporezivanju, koja bi trebalo da se usvoji u decembru, ali i nova verzija Zakona o porezu na dohodak građana, koja je trenutno u skupštinskoj proceduri. Uredba propisuje novi način obračuna poreske osnovice, kao i spisak svih delatnosti uz nove koeficijente. U praksi, oni kojima će prema novoj metodologiji biti izračunata veća obaveza biće zaštićeni naredne tri godine, jer to povećanje ne sme da bude veće od deset odsto godišnje. Biće i delatnosti kojima će “nova matematika” doneti “lakša rešenja”. Osnovica paušalnog poreza ubuduće će se određivati kada se prosečna plata u mestu delatnosti pomnoži sa brojem zaposlenih u njemu i podeli sa ukupnim brojem stanovnika. Tako se dobija ekonomski potencijal po glavi stanovika. Množiće se sa koeficijentom delatnosti. Zona će povećavati obavezu jedino ako je “ekstra”, dok će druga, treća i četvrta umanjivati obavezu. Postoji spisak lokacijski nezavisnih delatnosti – informatika, konsultanske usluge, taksisti, koje će se obračuvati preko republičkog proseka, broja zaposlenih i stanovnika u Srbiji.

 

Prema novim rešenjima, ukida se podnošenje poreske prijave za početnike u poslu koji će biti paušalci. Poreznici će prijavom smatrati registracionu prijavu podnetu Agenciji za privredne registre. Ona će u roku od 48 sati stići do Poreske uprave. Za promenu statusa i neke druge situacija, zahtev i poreska prijava ostaju obavezni.

 

Izvor: novosti.rs