NEKE MERE ĆE VAŽITI I NAKON UKIDANJA VANREDNOG STANJA

U Srbiji sa korona virusom živimo već mesec i po dana, sada smo konačno u fazi kada kreće popuštanje mera, ali to ne znači da se život vraća na ono kako je izgledao pre korone. Sa nekim navikama koje nam je ovaj virus nametnuo, moraćemo da nastavimo i dalje.

 

Od kada je pre mesec dana uvedeno vanredno stanje u našoj zemlji dosta toga je moralo da se promeni. Uveden je policijski čas, kretanje je ograničeno, ukinut je gradski prevoz, većina radnji je zatvorena te smo u skladu sa tim morali da prilagodimo život i navike koje smo svakodnevno imali. Kako se borba sa korona virusom polako smiruje, tako se postepeno i ukidaju mere. Ono o čemu se dosta govori jeste da popuštanje i ukidanje mera mora da bude postepeno i racionalno. Ipak, kada dođe do toga da vanredno stanje bude ukinuto, ostaju nam neke epidemiološke mere i navike koje će i dalje morati da se poštuju. To su nebrojano puta ponovili svi naši epidemiolozi, infektolozi, viruslozi… na redovnim pres konferenciijama o preseku stanja u borbi protiv korona visrusa. O tome je govorila i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kada je najavila da bi krajem sledećeg meseca život mogao da se vrati u normalni tok. „Kada se zvanično kaže da više nema vanrednog stanja i dalje će određene mere biti na snazi. Dugo će termin socijalno distanciranje biti na snazi, ne možda zvanično, ali u našoj glavi“, objasnila je ona. I ministar zdravlja Zlatibor Lončar ponovio je da je „korona tu“ i da ćemo jednostavno „morati da naučimo sa njom da živimo“.

 

Socijalno distanciranje – moraćemo i dalje da se pridržavamo propisane razdaljine od dva metra. U svim objektima, ustanovama, prodavnicama… sve što će uskoro početi sa radom, moraćemo da budemo na propisnoj razdaljini.

 

Manji broj ljudi u zavorenom prostoru – u prodavnicama, poštama, generalno u zatvorenom prostoru biće predviđen samo određeni broj ljudi, kako se ne bi stvarale gužve i kako bi se poštovala mera propisane distance od dva metra.

 

Maske i rukavice – ono što se posebno preporučuje kao epidemiološka mera jeste i dalje nošenje maski i rukavica i kada vanredno stanje bude ukinuto. Za penzionere recimo, epidemiolozi kažu da će oni maske morati da nose još dugo, verovatno tokom cele ove godine.

 

Higijena i dezinfekcija – poželjno je da i dalje koristitimo i dezinfekciona sredstva kako za ruke, tako i za održavanje higijene kod kuće, odnosno dezifikovanje onih površina sa kojima smo često u kontatku – kvake, telefoni, radne površine… Ono čemu nas je korona naučila to je i kako da pravilno, temeljno peremo ruke. To svakako treba da ostane, nevezano za koronu ili bilo koju drugu zarazu.

 

Kafici, restorani i klubovi – iako sa radom još uvek nisu počeli ugostiteljski objekti, ono što se najavljuje i preporučuje jeste da se u lokalima takođe poštuje propisana socijalna distanca od dva metra. Takođe, verovatno će morati da se poštuje i propisan broj ljudi, te neki objekti neće moći da koriste pune kapacitete lokala.
Frizerski saloni, saloni lepote i teretane – eventualni početak rada ovih lokala najavljen je za 27. april, ali pod određenim uslovima koji su u skladu sa propisanim merama zaštite. Zaposleni ovde će takođe raditi zaštićeni maskama, a to će tražiti i od svojih mušterija.

 

Porodični kontakti – kako su najstariji ujedno i najugroženiji i dalje nije poželjno da se ostvaruju fizički kontakti. Kada vanredno stanje bude ukinuto, nemojte da požurite sa grljenjem i ljubljenjem sa najbližima kako ih ne biste ugrozili. Isto važi i za najmlađe koji će još uvek morati da čekaju bakine i dekine poljupce. „Tužno je kad čovek sluša da nije preporučljivo rukovanje i ljubljenje, ali i to će trajati jedno vreme. Drugo, neće moći da se živi u vanrednom stanju. Neke mere će svakako ostati jer će ova epidemija trajati sve dok bude obolelih, ako treba i još godinu dana. Tokom tog perioda biće sigurno mera u smislu socijalnog distanciranja. Ne mogu ništa da kažem unapred. Zatim, neće biti preporučeno ljubljenje unuka sa bakama i dekama i ljubljenje u znak pozdrava“ rekao je epidemiolog Predrag Kon.

 

Putovanja – stručnjaci su mišljenja da bi ove godine trebalo da se opredeljujemo za neku od destinacija u našoj zemlji zbog nepredvidivost korona virusa i mogućnost da u narednim mesecima, eventualno, dođe do novog talasa epidemije. Kako kažu epidemiolozi, ako već nešto treba da se desi, onda neka se dogodi u zemlji u kojoj živite, sigurnije je. Tako da se putovanja vam zemlje ovog leta ne preporučuju,

 

Biblioteke, muzeji, galerije – od srede, 22. aprila ove ustanove moći će da nastave rad, ali uz striktno poštovanje svih propisanih preventivnih mera. Ustanove su dužne da zaposlenima obezbede sve potrebne uslove – držanje socijalne distance, dezinfekcija i upotreba zaštitnih sredstava odnosno maski i rukavica, kao i mera koje se odnose na maksimalan broj lica koja mogu da borave u zatvorenom prostoru.

 

Gradski prevoz – kako je najavljeno, jedna od poslednjih mera koje će biti ukinute tiče se funkcionisanja javnog gradskog prevoza. Za sada nema najava kada će redovne linije početi sa radom, jer to zavisi isključivo od epidemiološke situacije sa korona virusom. Čak i kada gradski prevoz ponovo bude uspostavljen, očekuje se da će se odvijati po propisanim merama zaštite kako bi putnici bili u potpunosti bezbedni.

 

U skladu s procenama stručnjaka da se situacija u vezi sa virusom polako smiruje, Vlada Srbije donela je odluku u vezi sa ublažavanjem određenih mera koje su sprobedene zbog sprečavanje širenja korona virusa. Jedna od mera koja se prvo promenila jeste to da je skraćen policijski čas za sat vremena. Tako da su sada građani u obavezi da u svojim domovima umesto od 17, budu od 18. sati. Pored toga, sa radom su počele zanatske radnje, automehaničari i vulkanizeri, građevinari, obućari, krojači, radnje hemijskog čišćenja, knjižare, kao i zelene pijace. Građani stariji od 65 godina koji su imali potpunu zabranu kretanja, osim jednom nedeljno kada su imali određeni termin za kupovinu, sada mogu utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata.