NASTAVA OD 01. SEPTEMBRA U ŠKOLAMA, ČASOVI 45 MINUTA

Intencija je da u svim školama u Srbiji nastava krene regularno 1. septembra, da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta, a Tim za škole će pratiti situaciju i predlagati promene koje budu neophodne, rečeno je posle sednice Kriznog štaba na kojoj je početak školske godine bila jedina tema. Škole će imati na raspolaganju tri modela nastave koje će moći da primenjuju zavisno od epidemiološke situaciji u jedinicama lokalne samouprave.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je, posle sednice Kriznog štaba, da je urađen detaljan plan za narednu školsku godinu koji je usvojen od strane Kriznog štaba i uz podršku premijerke Ane Brnabić.

„To smatramo najzdravijim pristupom za obrazovanje, ali to ne znači da prethodnu godinu smatramo nekvalitenom jer smo svi dali maksimum da deca stiču potrebno znanje i upisuju željene škole“, rekao je Ružić.

Dodao je da je Tim za škole, u kom su predstavnici Instituta „Batut“ i Ministarstva prosvete, sačinio praktični predlog sa kojim su izašli pred Krizni štab, a kojim će biti definisano šta da se radi kada se po opštinama pojavi veći broj zaraženih.

Ukoliko dođe do promene u broju zaraženih, lokalne samouprave će odlučivati o tome da li i kako će se menjati način nastave, rekao je Ružić. „Tri modela su u opciji, i oni će zavisiti od ukrštanja podataka – o broju vakcinisanih, broju zaraženih i testiranih, kao i od mera koje se primenjuju u školama“, kazao je Ružić. Prvi model, prema rečima Ružića, podrazumeva da deca sede sama u klupama, nose maske dok odgovaraju, a vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku. Drugi model – kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu. Razlika kod srednjoškolaca je što je bi se sada smena tog modela činila na dnevnom nivou, prethodne godine je bila na nedeljnom nivou, rekao je Ružić. Ovaj inovirani model bi bio mnogo bolji sa aspekta pažnje, kazao je. Takođe, tim za škole može da proceni da ovakav model spusti i na nivo 5. i 6. razreda, i ukoliko ima više učenika od 16 u jednom odeljenju, onda bi se deca delila u grupe. Treći model, koji će se primenjivati u najugroženjim jedinicama lokalne samouprave, koje predstavljaju veliki stepen rizika, biće održavana onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava, časovi će trajati 30 minuta i delili bi se u grupe manje od 16 učenika. Nastavnici bi držali časove u dve grupe u jednom danu, rekao je Ružić.

On je istakao i da će se lokalne samouprave deliti u zone – crvena, žuta i zelena, i primenjivaće se model u skladu s rizikom.

„Na osnovu nalaza lokalnih kriznih štabova, ako donesu odluku o promeni nastave, obavestiće ministarstvo, a onda i roditelje đaka u školama ukoliko dođe do promene modela“, rekao je ministar.

Što se tiče predškolskih ustanova, Ružić kaže da su preporuke za njihov rad date još u julu.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je posle sednice Kriznog štaba da je video plan za početak školske godine i dalji rad, i da je, kako je kazao, sve to moguće realizovati, ali traži ogroman napor. „Epidemiološka situacija nije nam baš naklonjena, jer će početak škole da se poklopi sa visokom aktivnošću virusa. Ono što treba da se radi je da se striktno poštuju sve mere. Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani“, kazao je Kon.

Međutim, nije mu, kaže, jasno, zašto se govori o nošenju maski, ako postoje vakcine. U medicinskom delu Kriznog štaba, kaže Kon, postoji čvrsto insistiranje na obaveznosti vakcine za određene kategorije.