NAJZAGAĐENIJI VAZDUH NA SVETU – U BEOGRADU

Vazduh u Srbiji danas je bio alarmantno zagađen, pokazuju podaci nekoliko agencija koje mere nivo zagađenosti, a ranije tokom jutra Beograd je čak bio najzagađeniji grad na svetu.

 

Nezdrav vazduh udišu žitelji Niša (indeks zagađenosti iznosi 157), Subotice (153), Valjeva (160), Beograda (između 159 i 153) i Smedereva (151), pokazuju trenutni podaci sa sajta World Air Quality Index, dok je prema istom izvoru Pančevački vazduh nezdrav za osetljive grupe (145), a isto je i u Beočinu, gde je indeks zagađenja 109.

 

Nezdrava kategorija (od 150 do 200), kojoj je danas pripadalo nekoliko gradova u Srbiji, podrazumeva da „svako može početi da oseća zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posledice.

 

Građanima koji žive u mestima u kojima je indeks zagađenosti nezdrav preporučuje se da aktivna deca, odrasli i osobe sa respiratornim bolestima, kao što je astma, izbegavaju produženo zadržavanje na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, trebalo bi da ograniče vreme provedeno napolju.

 

Srbija ima Nacionalni registar izvora zagađivanja i iz njega se vidi da su najznačajniji izvori zagađivanja iz energetskog sektora, odnosno poreklom od sagorevanja fosilnih goriva. Krivaca nikad nema, kažnjenih nigde nama, ne može se drugačije bez velikih ulaganja, a para nikad za sve..

 

Izvor: blic.rs