MORAVSKI KORIDOR ĆE BITI ZAVRŠEN DO 2022. GODINE

Moravski koridor, od Preljine do Pojata, koji bi trebalo da bude izgrađen do 2022. godine, povezaće koridore 10 i 11, kao i pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji između ova dva grada, a biće i prvi “digitalni” autoput u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih deset dana uslediti potpisivanje ugovora i za izgradnju Moravskog koridora.

 

Prema njegovim rečima, Moravski koridor će biti gotov do 2022. godine, a vrednost radova se procenjuje na 755 miliona evra. Na tu cifru, kaže, treba dodati još 20 odsto, koliko se, kaže, može očekivati da koštaju dodatni radovi.

 

Osim što spaja dva važna evropska koridora – 10 i 11 (11 nosi naziv i Autoput Miloš Veliki), koji prolaze kroz našu zemlju, Moravski koridor, ili kako ga zovu “srpski”, povezaće zemlju iznutra – sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka – Kruševac, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačku Banju, što je oko pola milliona ljudi. Osim toga, predviđeno je da se logistički centri formiraju u Čačku i Kraljevu (plansko) i Užicu (uže uticajno područje). Procenjeno je da ovi centri mogu da zaposle između 500 i 1.000 radnika.

 

Na ovoj deonici autoputa, od Preljine do Pojata, koja se sada prelazi za oko dva sata, treba da bude izgrađeno ukupno 139 objekata od toga 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 petlji. Širina ovog puta biće oko 30 metara. Kako je ranije najavila ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, izgradnjom Moravskog koridora, Srbija će dobiti “digitalni” autoput, sa modernim optičkim i digitalnim kablovima, besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače.

 

Izvor: blic.rs