“MIRISI JESU NEPRIJATNI, ALI NIKAKO NISU OPASNI”

Televiziji Jefimija danas je dostavljeno Saopštenje za javnost BIN COMMERCE d.o.o. kao odgovor na saopštenje Demokratske stranke Srbije, Gradski odbor Kruševac, objavljeno na našem sajtu 06. novembra 2019.godine. Kao i saopštenje kruševačkog DSS-a i saopštenje BIN COMMERCE d.o.o.  Vam prenosimo u celosti.

 

Saopštenje za javnost: NEPRIJATNI MIRISI I ZAGAĐENJE VAZDUHA

 

“Ovim putem  se obraćamo našim sugradjanima i javnosti povodom saopštenja DSS gradskog odbora Kruševac, za koje smatramo da ima osnova i da je normalno da se gradjani informišu o eventualnim zagadjenjima i potencijalnim opasnstima. Nažalost, to saopštenje obiluje proizvoljnim i nestručnim tvrdnjama i paušalnim ocenama, tako da nepotrebno izaziva uznemirenost kod gradjana i stvara animozitet prema jednom privrednom subjektu koji se trudi da obnovi nekadašnju proizvodnju u HI Župa.

 

BIN COMMERCE doo je vlasnik polovine nekadašnjeg kompleksa HI ŽUPA ad. U svojim pogonima smo pokrenuli proizvodnju Flotacionih reagenasa-Ksantata i Natrijum hipohlorita, kao i punionicu tečnog hlora. Proizvodnju smo pokrenuli na potpuno obnovljenoj opremi sa iskusnim i stručnim ljudima koji rade u ovim pogonima preko 30 godina, kako u rukovodećoj strukturi, tako i kao neposredni izvršioci  i radnici direktno u proizvodnji. Proizvodnja se odvija prema svim standardima i zakonskim normamam koje ova vrsta proizvodnje zahteva.

 

Kontrolu procesa proizvodnje i kontrolu emisije i zagađenja okolinevršimo isključivo preko akreditovanih laboratorija, a vrlo često i u prisustvu Inspektora zaštite životne sredine, Inspekcija za zaštitu na radu, protivpožarnih inspekcija itd. Svi nalazi relevantnih Inspekcija do sada su bili uredni i u okviru dozvoljenih vrednosti.Ispitivanja  i merenja se odnose na emisijuštetnih materija i čestica u vazduh i vodu, na merenje nivoa buke, proveru zaštite elektroinstalacije, regulisanje i usaglašavanje protivpožarne zaštitei  instalacija i sve ono što eventualno može da ugrozi sigurnost i bezbednost proizvodnog procesa.

 

Proizvodni proces u pogonu ksantata je modifikovan i hermetizovan još pre dve godine, tako da tvrdnje iz saopštenja nemaju nikakvu objektivnu osnovu. Sigurni smo da je proizvodni proces koji se danas odvija u fabrici, daleko bezbedniji i čistiji za zaposlene i okolinu nego u nekadašnjoj HI Župa, a za to imamo potvrdu od zaposlenih i bivših zaposlenih koji mogu to da uporede.

 

Mirisi koji se povremeno osete, a potiču iz naše proizvodnje, su neprijatni ali NIKAKO nisu OPASNI za zdravlje zaposlenih i naših sugradjana.. Kao savesni operateri već dve godine ispitujemo mogućnost potpune eliminacije bilo kakve emisije neprijatnih mirisa u okolinu. Bin commercekontiunirano radi na poboljšanju uslova rada i u ovom trenutku radimo na izradi postrojenja koje će u potpunosti eliminisati neprijatne mirise.Puštanje u probni rad navedenog postrojenja je zakazano za 15. novembra ove godine.

 

Pored toga, potpuno smo rekonstruisali i modifikovali postrojenje za preradu industrijskih otpadnih voda i smatramo da trenutno u Srbiji imamo najefikasnije sistem za prečišćavanje otpadnih voda, a sve u interesu poboljšanja radnih uslova i zaštite životne sredine.

 

Još jednom se izvinjavamo našim sugradjanima zbog neprijatnosti koje povremeno izazivaju neprijatni mirisi, ali ih uveravamo da emisije štetnih čestica ne prekoračuju dozvoljene vrednosti. Smatramo da svako ima pravo da traži od nadležnih gradskih institucija proveru sigurnosti i bezbednosti za sebe i svoje sugradjane, samo se ne slažemo da to bude naovaj način, iznošenjem proizvoljnih tvrdnji i netačnih podataka. Mi smo u kontaktu sa svim gradskim i republičkim nadležnim resorima i naša proizvodnja se odvija pod konstantnim nadzorom i monitoringom  od strane istih. Svi zahtevi iz saopštenja za javnost DSS-a, a koji se odnose na inspekcijski i svaki drugi nadzor,  su već sprovedeni i rezultati su u granicama dozvoljenih vrednosti.”

 

Saopštenje BIN COMMERCE d.o.o. potpisuje Bojan Cvetković, zastupnik kruševačkog ogranka “BIN COMMERCE d.o.o. Beograd”.