MAKSIMALNA CENA HLEBA „SAVA“ OD SREDE JE 49 DINARA

Narednih 90 dana, počev od 11. maja, maksimalna cena hleba Sava je 49 dinara, proizilazi iz nove uredbe koju je u utorak usvojila Vlada Srbije. Ovo je poskupljenje za 3 dinara u odnosu na cenu koja je do sada važila.

„Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 doneta je u cilju očuvanja stabilnosti pekarske industrije zbog povećanja ulaznih imputa za proizvodnju hleba, kao i radi zaštite životnog standarda građana Srbije“, navelo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba od brašna T-500, određuje se maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba od ovog tipa brašna.

„Novom Uredbom ograničava se maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 49 dinara, što je povećanje od tri dinara u odnosu na dosadašnju Uredbu koja je istekla u utorak 10. maja, odnosno utvrđena je proizvođačka cena od 41,20 dinara“, navodi ministarstvo.

Propisano je da privredni subjekti koji se bave proizvodnjom ove vrste hleba imaju obavezu da proizvedu i isporuče tržištu hleb od brašna T- 500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba.