IN MEMORIAM: prof. dr PAVLE BUBANJA (1936. – 2022.)

U Kruševcu je preminuo prof. dr Pavle Bubanja, idejni tvorac tvorac Kruševačke filozofsko-književne škole, koji je Gradu Kruševcu 1986. godine doneo Medalju mira Ujedninjenih nacija, a 1990- gopdine priznanjje Vesnik mira. Za mirotvorna istraživanja nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2006. godinu.

Pavle Bubanja je rodjen 19. avgusta 1936. godine u Bubanjama, selu pored Berana u Crnoj Gori. Diplomirao je filozofiju i teologiju, a doktorirao Filozofiju mira na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1965. godine je živeo i stvarao u Kruševcu. Bio je redovni profesor Filozofije na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Radio je na postavljenju i razvoju ideje mira u istoriji srpskog naroda, a posebno je zapažen njegov posvećeni rad na afirmaciji Asocijacije gradova vesnika mira i mestu Kruševca u njoj.  Za svoj višedecenijski rad, dobio je najviša priznanja grada Kruševca. Pavle Bubanja je i jedan od osnivača SPS-a u Kruševcu.

Komemorativni skup povodom smrti prof. dr Pavla Bubanje biće održan sutra, 28. februara, u sali Gradske uprave Kruševac u 11 časova, a sahrana će se obaviti istog dana na kruševačkom Novom groblju u 14 časova.