IKS-NOŽ, APARAT U BORBI PROTIV TUMORA

Srbija dobija najsavreminiji aparat za borbu protiv tumora iks-nož. Taj važan aparat koji je nedostajao srpskom zdravstvu nalazi se u Centru za onkološku radiohirurgiju u Kliničkom centru Srbije. Prvoj intervenciji biće podvrgnuta pacijentkinja stara 68 godina i obaviće je prof.dr Danica Grujičić, načelnica Neuroonkološkog centra KCS-a.

 

Profesorka Grujičić je za RTS rekla da je reč o izuzetno preciznom aparatu koji omogućava zračenje teško pristupačnih tumora. Uz preciznost od nekoliko delova milimetra, iks-nož se koristi za tretiranje tumora koje je suviše rizično ili nemoguće odstraniti standardnim hirurškim intervencijma, objasnila je Grujičićeva. „Ono što je razlika od gama-noža jeste da se ne daje ista doza zračenja jednokratno, već se radi frakcionisano. Ono što se ranije radilo mesec dana, sada se završava za pet dana“, rekla je Danica Grujičić.

 

Direktor KCS-a Milika Ašanin rekao je da se radi o investiciji vrednoj 792 miliona dinara koja će omogućiti besplatno lečenje u Srbiji, s obzirom da su do sada pacijenti o svom trošku ili o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja upućivani na lečenje u Tursku koje je pojedinačno koštalo od sedam do 15.000, pa i do 20.000 evra. U Onkološkom radio-hirurškom centru KCS će, kako je najavio Ašanin, raditi 30 lekara, radiologa i drugih stručnjaka, koji su se obučavali u Engleskoj i Švajcarskoj. „Napravili smo sjajan tim“, rekao je Ašanin.

 

U Srbiji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, tako da će se nabavkom ovakvog aparata značajno poboljšati kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji primarni tumor nije veći od pet centimetara. Nova zgrada se prostire na 700 kvadratnih metara, a u njoj će biti iks-nož, kao i sva prateća oprema.