EMISIJA “OGNJIŠTE” U ČITLUKU KOD KRUŠEVCA /video

Čitluk, sinonim za imanje, za posed. Čitluk, jedno od 101 naselja Grada Kruševca. U poslednja tri popisa stanovništva, od početka devedesetih do danas, primetan je porast u broju stanovnika prigradskog naselja Čitluk u kome živi preko 5 ipo hiljada stanovnika. Deca pohađaju osmorazrednu osnovnu školu “Sveti Sava”. Vernici odlaze u crkvu Svetog Georgija. Čitavo selo slavi Bogomolju drugog dana Svete Trojice.

 

Na čelu mesne zajednice Čitluk od 2000. godine nalazi se Boban Kostić, koji na ovo mesto dolazi sa samo 25 godina, ali pokazavši veliku ozbiljnost i odlične rezultate, na ovom mestu ostaje do danas. Čak i kada je 2018.godine postavljen na funkciju Državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, ostao je na čelu svog Čitluka.

 

Iako je maltene spojeno sa gradom, Čitluk još uvek nije gradsko naselje već predgrađe Kruševca. U Čitluku je poslednjih godina urađeno mnogo na poboljšanju infrastrukture naselja, a sve u cilju boljeg života građana ovog mesta.

 

Nakon pauze od 35 godina, tokom koje u Čitluku nije bilo kulturnih dešavanja, neke stare ali i neke nove manifestacije iz oblasti kulture zaživele su u ovom kruševačkom selu. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 40. Dana nakon Uskrsa slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom. Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje. Drugi dan Svete Trojice Bogomolja je u Čitluku i dan kada se održavaju „Horizonti Konopljre“.