DRUGA FAZA REKONSTRUKCIJE “LAZAREVOG GRADA” /video

Svoj prestoni Grad Knez Lazar podigao je u drugoj polovini 14. veka. Kao grad, ovo mesto se prvi put pominje dve godine pre čuvenog Boja na Kosovu, početkom 1387. godine, u jednoj od povelji kneza Lazara. Gotovo šest ipo vekova staro utvrđenje, Lazareva prestonica, danas je spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Od šezdesetih godina prošlo veka na ovom lokalitetu nije bilo arheoloških istraživanja. Dosadašnji rezultati ovih dana započetog istraživanja su dobri i arheolozi Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika culture su zadovoljni, s obzirom na činjenicu, da je tokom 20-og veka gradnjom kuća na bedemima utvrđenja dosta uništen sam bedem.

 

Najbolje očuvani deo nekadašnje Lazareve prestonice je svakako crkva Lazarica. Pored nje ostalo je vrlo malo od tvrdog grada Kruševca, kako ga je nazivao Konstantin Filosof. Danas su opstali ostaci Donžon kule kroz koju se ulazilo u grad i deo istočnog bedema koji se na nju nadovezivao. U zidovima kule i danas postoji hodnik sa stepeništem kojim se stizalo na više nivoe i izlazilo na gradske bedeme. Jedna od posebnih zanimljivosti ove kule je i to da je ozidana oblucima, što je prava retkost i verovatno jedan od razloga za Turke da celoj utvrdi daju ime Šaren Grad.

 

Radovi II faze rekonstrukcije Lazarevog grada počeli su prošlog ponedeljka. Završetkom rekonstrukcije nekadašnje Lazareve prestonice, koja će kako smo čuli trajati, po fazama, nekoliko narednih godina, Kruševac će postati još atraktivnija turistička lokacija. Planirano je da se radovi druge faze rekonstrukcije “Lazarevog grada” završe do kraja meseca jula.