DANI RADOJKE I TINETA ŽIVKOVIĆA U GLOBODERU

Ovogodišnja manifestacija „Dani Radojke i Tineta Živkovića“ u Globoderu kod Kruševca održaće se 21. avgusta, potvrdila nam je portparol Kulturnog centra Kruševac Jelena Đorđević.

 

Radojka je rođena u Globoderu kod Kruševca 24. avgusta 1923. u muzičkoj porodici. Deda guslar, otac Tika, čuveni harmonikaš i Radojkin prvi učitelj, nisu želeli da se žensko čeljade bavi nesigurnim muškim poslovima. Ostalo je zapisano da je „još od najranijeg detinjstva, nošena talentom i voljom samoukog genija, krišom prebirala po očevoj harmonici“.

 

Kada je uz očevu pomoć savladala prve note, sa nepunih devet godina pojavila se 1932. na audiciji Radio Beograda. Harmonikašica manja od harmonike, kako ju je nazivala ondašnja štampa, počela je da svira uživo na Radio Beogradu, svake subote po petnaestak minuta.

 

Tri godine kasnije, na prvom takmičenju harmonikaša Jugoslavije, 1935. godine u Kragujevcu, dvanaestogodišnja harmonikašica je osvojila prvo mesto. Na tom takmičenju je njen kasniji životni i umetnički saputnik, Milutin Tine Živković (26.10.1918. – 16.03.1985.), iz sela Mrmoš kod Aleksandrovca Župskog, osvojio drugu nagradu. Tako je nastao čuveni harmonikaški duet, u kome Tine nije bio samo druga harmonika, nego i vozač, organizator, šef tehnike. Tine je često zapostavljan i malo spominjan u široj javnosti, sve do organizovanja prve manifestacije „Radojkino kolo“ u njenom rodnom  Globoderu, koje je brzo preraslo u tradicionalnu manifestaciju „Dani Radojke i Tineta Živkovića“.

 

 

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.