DANAS UBIJENA ŽENA, ŠESTA JE ŽRTVA U 2020. GODINI

U osnovnoj školi u Erdeviku ubijene su dve osobe. Uhapšen je P. G. (1967) iz Šida koji se sumnjiči da je ubio četrdesetdevetogodišnju suprugu i pedesetpetogodišnjeg muškarca. Osumnjičeni je sa automatskom puškom najpre u dvorištu ubio 55-godišnjeg muškarca, koji je kao vozač radio u školi, a potom na isti način u kancelariji u zgradi i svoju 49-godišnju suprugu, koja je bila direktor škole u Erdeviku. U školi zbog obustave nastave nije bilo dece, a nekoliko zaposlenih koji su bili u zgradi nisu povređeni. Osumnjičenog koji je radio kao lovočuvar, policija je uhapsila, a prostor oko škole za vreme uviđaja bio je blokiran. U mirnom sremskom selu sa oko 2.000 stanovnika ne pamte ovakav zločin. I osumnjičeni i žrtve su iz Šida. Istraga će utvrditi motiv, a nezvanično se spominje ljubomora.

 

Celog života imam beleg deteta bez roditelja, deteta čiji je otac ubica, a majka žrtva. Pokušavam sa tim da se nosim i nekako živim”.

(Žena, čiji je otac ubio majku pre 28 godina)

 

U Srbiji je od početka 2020, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodično partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena. Podaci za poslednje 2 decenije govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem. Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji. 

 

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je, podsećamo, doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

 

Na Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, pozivamo relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivamo državu da uspostavi i vodi  evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama.  Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa COVID 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti.

 

Našim korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive, navodi se u saopštenju Mreže žena protiv nasilja.