20 ŽENA UBIJENO U PORODIČNOM NASILJU

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 19 žena i četvoro dece. Nakon što su jutros u kući u Beloj Palanci pronađena tela supružnika, taj broj se popeo na 20, s obzirom da se desillo još jedno ubistvo i samoubistvo.

 

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da je teško odgovoriti na pitanje gde se greši, ali da brojke veoma zabrinjavaju. “Mi u principu govorimo o tome, piše se o tome, to jeste tema, ali samo dva-tri dana, posle se ne pominje”, rekla je Stanojevićeva i dodala da država treba nasiljem više da se bavi sistemski. Žene se za pomoć najpre obraćaju policiji i centru za socijalni rad. “Te institucije su prve na udaru i one nekada naiđu na dobar prijem, da ih neko sasluša, a nekada ne. Kažu im ‘nije to ništa strašno, proći će, nije on baš takav’. Kada dođu kod nas uglavnom dolaze iz straha da će ih stvarno ubiti”, ukazala je Vesna Stanojević.

 

Od svih žena koje su izgubile život, samo dve su se obratile nekoj instituciji za pomoć. Mnoge ne veruju da tako nešto može baš njima da se desi.  “Ne dešava se nekom drugom, već svima nama. Žene moraju da shvate da ništa u poremećenim odnosima nije naivno. Može da očekuje nešto loše da se desi jer nasilniku nešto ne odgovara. Postoji ljubomora, proganjanje, krivično delo koje je već vidljivo”, istakla je koordinatorka sigurne kuće. Navodi da nadležni treba svaku prijavu da uzmu u razmatranje i donesu zaključak. “Oni izreknu zabranu prilaska, a kada istekne, nasilnik učini novo krivično delo. Mora da postoji automatizam u produžavanju zabrane”, smatra Stanojevićeva.