16 DANA AKTIVIZMA „SASLUŠAJTE I MOJU PRIČU“

U nedelju, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama počela je kampanja „Saslušajte i moju priču“, koja će trajati 16 dana. Možda više priče o nasilju i nasilnicima uspe da promeni svest i alarmira sve da nasilje prijave. Trideset žena ubijeno je od početka godine u porodičnom nasilju, a u proteklih 10 godina više od 350 supruga i majki.

 

Broj ubijenih žena u porodičnom nasilju već je premašio prošlogodišnji – kada je stradalo 28 žena. U ovogodišnjih 30 slučajeva, samo tri žene su ranije prijavljivale nasilnike. One su izuzetak, a statistika obeshrabrujuća. Čak 95 odsto ubijenih žena nikada nije zatražilo pomoć.

 

Iako je još krajem prošle godine najavljen i trebalo da počne da radi, nacionalni SOS telefon za žrtve nasilja – pozive još ne prima. Kada će, ne zna se. Nije ni Zakon protiv nasilja u porodici jedini propis koji treba da reši problem nasilja. Stupio je na snagu pre godinu i po i od njega se mnogo očekivalo.

 

Rešenje problema je i u promeni svesti, rekli su u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost. „Kada je u jednoj godini ubijeno 30 žena, a među mladima u društvu vladaju stavovi da jedan šamar nije nasilje ili da je nasilje privatna stvar, da je opravdano ponekad udariti partnerku ili da je seksualno uznemiravanje prihvatljivo kao vid šale, znači da imamo problem i da moramo mnogo više svi da radimo na promeni razmišljanja i stereotipa. Nema mesta opravdanjima, nazovimo nasilje pravim imenom“, poručila je predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović.

 

Pravim imenom i to javno treba nazvati nasilnike, smatra resorni ministar Zoran Đorđević. „Ništa neće značiti ni 16 dana aktivizma, nama treba 365 dana aktivizma – da javno osudimo, da javno kažemo ko su ti koji su sebi dali za pravo da problem rešavaju nasiljem i da to transparentno objavimo“, kaže ministar Đorđević.

 

Dan borbe protiv nasilja nad ženama obležen je juče u celom svetu. U Španiji je na hiljade ljudi protestovalo. U Rimu i u pedesetak francuskih gradova, isto – jer samo u Parizu 225.000 žena svake godine pretrpi neku vrstu nasilja. U Srbiji se kampanja nastavlja narednih 16 dana – sa porukom da nasilnika može da prijavi svako i anonimno.

 

Izvor: rts.rs