PRIPREME ZA PRIVATIZACIJU SRPSKIH BANJA

Među 85 preduzeća koje Ministarstvo privrede još treba da pripremi za privatizaciju je i desetak srpskih banja. Sa 265 zaposlenih, na spisku za privatizaciju je i Ribarska Banja.

 

Pokazalo se da je reč o složenom problemu koji ne može rešiti samo Ministarstvo privrede, pa je u ovaj proces uključena i Direkcija za imovinu. Da rešavanje sudbine srpskih banja počinje pokazuje i činjenica da su Direkcija za imovinu Srbije i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje objavili oglas za prodaju imovine Vranjske i Kuršumlijske banje. Početna kupoprodajna cena za imovinu Vranjske banje je 252.564,21 evra, a vrednost kompleksa nepoketnosti Žubor u Kuršumlijskoj banji procenjena je na 1.415.836,5 evra. Kompleks Žubor obuhvata dvadesetak zgrada i devet katastarskih parcela. Kako prenosi “Dnevnik”, na sajtu Ministarstva privede navedeno je da u Kuršumlijskoj banji nema zaposlenih, a u Vranjskoj banji ima 59 radnika.

 

Na spisku banja koje čekaju ishod spora su i Termal u Vrdniku sa 107 zaposlenih, Banja Koviljača sa 241, Ribarska banja sa 265, Bolnica Zlatibor Čajetina sa 171, Sijarinska banja sa 98, Niška banja sa 374 i Vrnjačka banja sa 250 zaposlenih.